Eticaret Sitesi Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Geldiğimiz teknolojik süreç eticareti epeyce yaygınlaştırmıştı ve birçok firma ürünlerini online satmaya, bazı girişimler de sadece internet üzerinden satış yapmaya başlamışlardı. Tüm Dünyada etkisini yaşadığımız pandemi sürecinde de eticaretin yaygınlığı çok arttı ve ticaret içerisinde olan hemen herkes eticaret sitesi oluşturmayı aklından geçirdi. İçinde bulunduğumuz dönemde de hergün binlerce yeni eticaret sitesi açılmakta ve internet üzerinden alışveriş her geçen gün hızlıca artış göstermektedir.

Biz de bu yazımızda eticarete başlamak isteyenler için bir rehber hazırlamak istedik. Eticarete başlarken ne yapılmalı, ne yapılmamalı, neler gerekli hepsini bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.

Alan Adı (Domain) Belirleme

Öncelikle kullanmak istediğiniz alan adını belirlemelisiniz; magazaadi.com gibi. Alan adı belirlerken çok uzun olmamasına dikkat etmeniz sizin için iyi olur. Öncelikli olarak .com, .net ya da .com.tr uzantılarını tercih etmenizi öneririz.

Eticaret Sitesi Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Eticaret Altyapı Seçimi ya da Özel Eticaret Yazılımı

Hazır bir e-ticaret altyapısı ile eticarete başlamak daha kolay ve ekonomiktir. Özel yazılım ihtiyaçlarınız varsa da özel eticaret çözümlerine yönelmeniz gerekebilir. Ancak genellikle gelişmiş hazır eticaret yazılımları e-ticaret için temel ihtiyaç duyulan tüm özellikleri barındırırlar. Altyapı seçimi yaparken seçeğiniz paket özelliklerini inceleyebilir ve ihtiyacınız olan bir paket ile e-ticarete başlayabilirsiniz. Özel ihtiyaçlarınız var ise o halde bir proje planı hazırlayıp teklifler alıp inceleyip altyapı seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Özel yazılım bir e-ticaret sitesi için biraz beklemeniz gerekebilir, hazır altyapıda ise beklemeden yazılımı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hangi Eticaret Paketi Sana Uygun?

Eticaret yazılımı seçerken hızlı, kullanışlı ve destek alabileceğiniz bir altyapı seçimi yapmanız sizin için iyi olacaktır.

Eticaret Sitesi Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Eticaret Sitesi Kurmanın Bana Maliyeti Nedir?

Piyasa üzerinde birçok eticaret yazılımı bulunmaktadır. Ortalama olarak bakıldığında 1.000₺'den başlayan maliyetler ile e-ticaret sitesi açabilirsiniz.

Ticari Ünvanım Olmalı mı?

Evet! Yasal olarak ticaret yapıldığı zaman alınan ücrete ilişkin fatura kesilmelidir. Şahıs şirketi ya da Limited - Anonim gibi bir şirket gereklidir. Tüm bankalar ve önde gelen ödeme kuruluşları da sanal pos verirken ticari bir ünvana sahip olunmasını zorunlu tutmakta.

Sanal Pos Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle eticaret siteniz hazır ve çalışır vaziyette olmalıdır. Yani ürünleriniz eklenmiş ve satışa hazır halde olmalıdır. Sonrasında pos kullanmak istediğiniz bankalara ya da ödeme kuruluşlarına (PayTr, Iyzico gibi) başvuru yapmalısınız. Başvurunuzun onayından sonra da eticaret panelinizden ayarlamaları yapıp ya da altyapı aldığınız yerden destek alarak posunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Bankaların sanal pos işlemleri, ücretlendirmeleri ve şartları bankaya göre farklılık göstermektedir, detaylı bilgiyi çalıştığınız ya da çalışacağınız bankadan almanız daha doğru olur.

Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

Eticaret siparişlerinizin teslimatı için en az bir kargo firması ile anlaşma yapmalısınız. Yurtiçi, Aras, MNG, UPS, PTT, Sürat gibi firmalar ile iletişime geçerek anlaşma sağlayabilirsiniz. Kargoların şubeleri ya da genel merkezinden konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Fiziki Dükkanım Var, Eticarete Başlamak İstiyorum

En doğrusunu düşünüyorsunuz :) Fiziki dükkanınızın yanı sıra kendi eticaret sitenizden satış yapmanız satış hacminizi oldukça arttıracaktır. Size gelemeyen müşterileriniz online sipariş verebilir ya da sizden hiç haberi olmayan yeni müşterilere sahip olabilirsiniz. Fiziki dükkanınız coğrafi olarak bulunduğunuz yerdeki kişilere hitap ederken, e-ticaret siteniz tüm Türkiye'ye ulaşabilir.

Fiziki Dükkan ya da Ürünüm Yok, Nasıl Eticarete Başlarım?

Öncelikle tedarikçiler ile görüşmeler yaparak satmak istediğiniz ürünler konusunda anlaşmalar yapmalısınız. Ürün seçimi yaparken piyasada çok fazla rekabet halinde olan ürün gruplarına yönelmemenizi öneririz. Özellikle kendine has, piyasada az bulunan ya da özel ürün gruplarına yönelmeniz sizin için iyi olacaktır. Ek olarak stoksuz eticaret yapmanızı önermemekteyiz. Lakin size gelen siparişleri hızlıca kargoya verebilmeniz müşteri memnuniyeti için oldukça önemli. Ayrıca stoklu çalıştığınızda maliyetleriniz azalacağı için kar marjınız da fazla olacaktır.

Eticarete Başladıktan Sonra Reklam ve Sosyal Medya Konularında Ne Yapmalıyım?

Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanıyor olmanız gerekli. Özellikle Instagram ve Facebook'un kitlelere ulaşmada oldukça etkin kaynaklar olduğunu hepimiz biliyoruz. Sosyal medya hesaplarınıza oldukça özen göstermeli, günlük rutin olarak ilgi çekici gönderiler oluşturmalısınız. Bunu kendiniz yapacak iseniz buna biraz vakit ayırmanız gerekecek. Aynı zamanda bu mecralar üzerinden gönderi öne çıkarma, web sitesi tıklaması gibi türleri ile reklamlar vermeniz e-ticaret sitenize doping etkisi yaratacaktır.

Reklam konusunda ise elbette imkanlar dahilinde ve hedef kitlenize yönelik yatırımlar yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Özellikle Google Reklamları - Google Ads - eticaret sitenize doğrudan ilgili ürünü arayan kullanıcıların ziyaret etmesini sağlar.

Eticaret Sitesi Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Sosyal Medya ve Google Ads konularında kendi bünyenizde çalışmalar yapabileceğiniz gibi profesyonel destek alarak daha da başarılı olabilirsiniz. Bu konuda karar da bütçe de sizde :)

Google Ads için bir yazımız mevcut: E-ticaret Siten için Google Ads Kurulumu ve Kullanımı

Pazar Yerlerinde Satış Yapmak İçin Ne Yapmalıyım?

Hepsiburada.com, n11.com, trendyol.com gibi sitelerde satış yapmak için ilgili pazar yeri ile anlaşma yapmanız gerekli. İlgili firmanın sitesinden konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz. Elbette pazar yerlerinde bulunmanız satışlarınızı ciddi oranda arttıracaktır. Eğer pazar yerlerinde de satış yapmak istiyorsanız eticaret siteniz ile bu pazar yerleri arasında entegrasyon yaptırmayı sakın es geçmeyin. Bu size çok ciddi zaman kazandıracak ve maliyetlerinizi düşürecektir.

Clouds Eticaret olarak her ihtiyaç ve bütçeye göre 3 farklı e-ticaret paketimiz mevcut. Eticaret Paketlerimiz

29/09/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı