Salgın Döneminde E-ticarete Başlamak için Atmanız Gereken Adımlar

Yaklaşık bir senedir hem ülkemiz hem de dünya çapında bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu durum elbette psikolojik ve fiziksel olarak bizleri etkiledi; ancak ticari boyutta da bir çok işletme hasar aldı. Bu süreçte bazı işletmeler süreci olumlu anlamda yöneterek fayda sağlayabildi; ancak bazı işletmeler de işlerinin yapısı gereği bu koşullardan olumsuz etkilendi. Biz bu yazımızda fiziki mağazası olanlar ya da online satılabilir ürün ya da hizmetler verenler için olumlu yeni bir adım atmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

Eticaret kavramı ve eticaret siteleri uzun zamandır hayatımızın içerisinde var olmalarına rağmen son yıllarda daha ada çok değer kazandı. Özellikle yaşadığımız son bir yıl içerisinde tüketici olarak online sipariş verebilmenin, hizmet veren taraf olarak da kaliteli hizmet sağlamanın ne kadar güzel geri dönüşler getirebileceğini gördük. Hala eticarete başlamak için bir adım atmadıysanız birkaç pratik adımda işinizi kolaylaştırabilmek için sizlere önerilerde bulunacağız.

Fiziki bir dükkanınız var ve pandemi sebebiyle satışlarınız etkileniyor, kapalı kalmak durumunda kalıyorsunuz. Ya da henüz bir girişiminiz yok, verebildiğiniz hizmetler ya da satış yapabileceğiniz tüketiciye hitap eden ürünleriniz var. Her iki durumda da eticaret sitesi sahibi olmanızın size getirileri olacaktır. Siz de bunu farkederek bir eticaret sitesi açmaya karar verdiniz. Adım adım nasıl bir yol izlemelisiniz?

Alan Adı (Domain) ve Barındırma Hizmeti (Hosting) Hizmetlerini Alma

Öncelikle sitenizin çalışacağı bir alan adına karar vermelisiniz. .com uzantılı bir alan adı tercih edebilirsiniz. Bu isim birebir markanızın ya da dükkanınızın adı olabileceği gibi, sitenizde barınan ürünleri çağrıştıran bir alan adı da olabilir. Bu kararı verirken alan adınızın telaffuzu ve yazımı kolay, karmaşık olmayan ve akılda kalıcı bir alan adı olduğuna dikkat etmelisiniz. Kararınızı verirken alan adlarının kullanımda olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.

Hosting hizmeti de sitenizin çalışırlığını ve yayınını sağlayan, siteye yüklediğiniz içerikleri içerisinde barındıran alana verilen addır. Siteye yüklediğiniz görsel ya da yazılı tüm içerikler bu alanda barınır, ayrıca ziyaretçilerinizin sitenizde gezdiği tüm sayfalar da hosting alanınıza bağlı trafik hizmetiniz içerisinden gezinti yaparlar. Hazır ya da özel yazılım eticaret hizmeti veren tüm firmalar genel olarak barındırma hizmetiyle birlikte diğer hizmetlerini de sunmaktadır. Bu yüzden aşağıda açıklayacağımız madde ile bu konu daha da netleşecektir.

Salgın Döneminde Eticarete Başlamak İçin Atmanız Gereken Adımlar

Hazır Eticaret mi, Özel Yazılım Eticaret mi?

Eticaret platformunuzu seçerken en temelde iki seçenek karşınıza çıkacaktır. Bu temel iki seçenekte de muhakkak mobil uyumlu bir altyapı, SSL sertifikası ve Google uyumlu altyapı olduğundan emin olmalısınız.

Bu konuda daha detaylı inceleme yapmak isterseniz E-ticarete Başlarken: Hazır Altyapı mı? Özel Çalışma mı? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Hazır Eticaret Yazılımları

Hazır eticaret yazılımları bir eticaret sisteminde olması gereken temel öğeleri içerisinde barındırır. Ürünlerinizi ekleyebilmeniz ve temel ödeme seçenekleriyle ödeme alabilmeniz için temel tüm ihtiyaçları bulundurarak hızlı bir şekilde eticaret sitesi sahibi olmanızı sağlarlar. Hazır eticaret yazılımlarında temel öğeler yapılmış durumdadır ve lisans kullanımını alarak bu özellikler kullanımınıza açılmış olur. Yapılandırmaları hazır olduğundan süreç olarak daha hızlı teslim edilirler ve maliyet olarak da özel yazılıma göre daha uygundur.

Özel Yazılım Eticaret

Bu eticaret türünde de yazılım, taleplerinize göre özel olarak yapılandırılır. Ürünlerinizin yapısı ya da çalışma şekliniz gereği hazır paketlerde bulunmayan yazılımsal ya da tasarımsal ihtiyaçlarınız bulunuyorsa özel yazılım tercih etmeniz gerekir.

Özellikle pandemi sürecinde bir an önce eticaret sitenize kavuşmak istiyorsanız ve temel eticaret özellikleri dışında olmazsa olmaz yazılım ve tasarım ihtiyaçlarınız yok ise, hazır eticaret yazılımlarını tercih etmenizi öneririz.

Ürün Hacmi ve Stok

Özellikle fiziki dükkanınız da var ise stoklarınızı doğru belirlemelisiniz. Dükkanınızdan da satış potansiyeli yüksek ve seri bir şekilde stokları tükenen ürünlerinizi doğru belirlemelisiniz ki müşterileriniz açısından bir güvensizlik yaşanmasın. Ürünlerinizi sitenize yüklerken doğru bir kategori yapısı belirleyin ve ziyaretçilerinizin ürünlere site içerisinde kolay ulaşmasını sağlayın. Görselleri ve detayları konusunda özenli olun. Ürün detaylarınızda muhakkak kendi kaleme aldığınız ürün açıklamalarına, kullanım detaylarına ve garanti gerektiren bir ürün ise garanti bilgilerine de yer verin.

Son dönemde oldukça popüler olan dropshipping ise bizim pek önerdiğimiz bir satış yöntemi değil. Bu satış türünde stoksuz olarak çalışabiliyorsunuz ve ürünleri ana tedarikçi firma kargoluyor. Siz sadece satışını kendi sitenizden yapıyorsunuz. Önermeme sebebimize gelince, kargoya veriliş ve ürünün hazırlanması kısımlarında bir etkiniz olmamasına rağmen, yaşanan olumsuz bir durumda elbette müşteriniz sizi muhattap görüyor. Siparişte oluşan bir karışıklık sebebiyle yanlış ürün gitmesi ya da kargoya geç verilmesi gibi sebepler, müşterilerde güvensizlik yaratır. Müşteri memnuniyeti konusunda gereken özeni göstermeyen eticaret siteleri de maalesef ki başarısız oluyorlar. Bu yüzden kendi ürünleriniz ve stoklarını doğru takip ederek başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Doğru Pazarlama Stratejileri Belirleme

Eticaret sitenizin tanıtımını yapabileceğiniz, ziyaretçi trafiğinizi arttırarak potansiyel müşterilerinizi dolayısıyla satışlarınızı arttırabileceğiniz bir çok seçenek mevcut. Üstelik bu pazarlama seçenekleri fiziki mağazanıza tanıtım yapmanızdan çok daha uygun maliyetler ve çok daha geniş seçenekler ile düzenlenebiliyor.

Sosyal Medya Reklamları

Instagram ve Facebook eticaret kullanıcıları için en faydalı dijital reklam alanlarından birisidir. Satışını yaptığınız ürünlerin kullanıcılarına hitap edecek şekilde doğru hedef kitleler belirleyerek potansiyel müşterilerinize uygun maliyetlerle ulaşabilirsiniz ve bu sayede hem marka bilinirliğinizi artırıp hem de sitenizin ziyaretçi sayısını arttırabilirsiniz.

Google Ads Kelime Reklamları

Google'da anahtar kelimelere belirleyeceğiniz tıklama maliyetleri ile Google'da reklam olarak üstte çıkabilir ve bu sayede sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz.

Google Ads Yeniden Pazarlama Reklamları

Eticaret sitenize giriş yapan ziyaretçilerinizin kaydı tutularak giriş yaptıkları farklı haber siteleri, portallar ve Youtube gibi platformalrda gösterilen reklam türüdür. Bu sayede ürünlerinize bağlı olarak sitenize bir defa ziyaretçi olmuş bir potansiyel müşteriyi tekrar sitenizin ziyaretçisi olması için geri döndürebilir, ürünü tekrar aklına getirebilirsiniz.

SEO Çalışmaları

Sitenizde özgün ve ilgi çekici içerikler sağlayarak ürünlerinizle ilintili anahtar kelime aramalarında sitenizin organik aramada gösterilmesi ile sitenize yeni ziyaretçiler sağlayabilirsiniz. Ürün içeriklerinizi hazırlarken özgün olması gerekliliğinden bahsetmiştik. Bu sayede Google sizin sitenizdeki ürünler için girdiğiniz bilgileri indeksleyecek ve bu konuda kaliteli bir içeriğiniz olduğuna kanaat getirecektir. Bu da sizin organik aramalarda üst sıralara çıkmanızı sağlayacak ve ziyaretçi sitenize girdikten sonra sitenizde vakit geçirdiğinde de, açıklamaların yeterli olması durumundan ötürü size verdiği değeri arttıracaktır. Sadece ürün açıklamalarında değil, sitenizde bir blog bölümü oluşturarak buraya özgün içerikler, ürünlerinize ilişkin kullanım özellikleri gibi faydalı içerikler yerleştirerek ziyaretçilerinizin sitenizden daha çok faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Eticaret Sitesinin Fiziksel Dükkana Göre Avantajları

Bütün bu reklamlar ile fiziksel mağazanızın tanıtımını yapacağınızdan çok daha düşük maliyetler ile çok daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Üstelik fiziki mağazanızdan yalnızca bulunduğunuz merkeze ve yakın çevresine hitap ederken, eticaret siteniz ile kargonun ulaştığı her yere ve bulunduğunuz ülkenin tamamına ürünlerinizi satabilirsiniz. Bu da hedef kitlenizin kat be kat artması ve buna bağlı daha fazla satışı da beraberinde getirmesi demektir. Bütün bunların yanısıra fiziki mağazanızda belli çalışma saatleri içerisinde hizmet verebilecekken, eticaret sitenizde 7x24 hizmet verebilirsiniz. Bu da pandemi sürecinde daha az hasar almanızı, dahası bu süreçte kendi eticaret bilgileriniz ve deneyiminizi de geliştirerek pandemi sonrasında hem fiziki dükkanınızdan; hem de eticaret sitenizden satış yaparak işlerinizi büyütmenizi de sağlar.

Ziyaretçi Yorumları

Eticaret sitenizin bir diğer olumlu tarafı da ziyaretçilerin yorumlarının diğer ziyaretçilerin alışveriş yapmasını tetikleyici bir unsur olmasıdır. Eticaret sitelerinde ürünlere yapılan olumlu yorumlar, ürünü satın almak isteyen diğer kullanıcılar için yol gösterici olur. Kararsız kullanıcılar ürünün kullanımı ile ilişkili olumlu bir yorum ya da kafalarında soru işareti oluşturan konuların çözümlerini gördüklerinde satın almaya daha yatkın olurlar. Aynı zamanda internet üzerinden alışveriş yaparken her zaman kullanıcıların daha çok seçeneği ve araştırma imkanı olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz özgün ve özenli olarak girilmiş ürün içerikleri de sizinle aynı ürünlerin satışını yapan diğer satış sitelerinden gözle görünür bir şekilde ayrılmanızı sağlar.

Kampanyalar ve Hızlı Kargolama

Eticaret sitenizde yapacağınız kampanyalar da ürün satışının artışını olumlu yönde etkileyecektir. Ücretsiz kargo kampanyaları, belli bir tutar üzerine ücretsiz kargo kampanyaları, ürün indirimleri yapmak ve bunu reklam kanallarınız aracılığıyla duyurmak sitenizin hem satışını hem de ziyaretçisini arttıracaktır. Kendinize özel rutin kampanyalar da belirleyebilir ve böylelikle ziyaretçilerin bu alışkanlıkla sitenizi ziyareti de alışkanlık edinmesini sağlayabilirsiniz. "Her Perşembe tüm ürünlerde kargo bedava" gibi bir kampanya yapmak ve bunu klasikleşmiş bir kampanyanız haline getirmenin potansiyel müşterileriniz açısından olumlu yönde faydaları olacaktır.

Her müşteri sipariş verdikten sonra ürünlerine bir an önce kavuşmak ister. Bu yüzden aynı gün kargoyu mümkün olan en üst düzeyde sağlamaya çalışmalısınız. Satın alımda kararsız bir kullanıcı için önemli bir detaydır ve iyi bir kargo firmasıyla çalışmaya özen göstermelisiniz.

Müşteri Memnuniyeti Sağlamak

İnanın hiç zor değil... Öncelikle şeffaf olmaya özen gösterin. Kargo teslimatınızda bir sorun çıktı ise yardımcı olmaya çalışın. Ne kadar olumsuz bir durum yaşanmış olursa olsun, bir kullanıcı alışveriş yaptıktan sonra karşısında bir muhattap bulamıyorsa konuyu daha büyük bir sorun haline getiriyor. Ancak hata sizden kaynaklıysa bilgisini vermek, kargodan kaynaklıysa ilgilendiğinizi ve yardımcı olacağınızı belirtmek müşterinizin güvenini kazanmanızı sağlar. Satış bir kerelik bir hizmet değildir, memnun müşteriler her zaman doğal yollarla reklamınızı yapacak ve kendileri memnun olduklarından tekrar tekrar sitenizi tercih edeceklerdir.

Gördüğünüz gibi bir eticaret sitesi açmak ve doğru yönetmek için çok basit birkaç adımı takip etmeniz yeterli. Eticaret sitesi açmak gibi bir fikriniz var ise artık bekletmeyin. İşinizi büyütmek ve sanal dünyada yerinizi almak için de çok büyük bir fırsat olan eticaret yapılanmasını mutlaka kullanın. Hem fiziki dükkanınızı internete taşıyın; hem de pazarlama avantajlarını kullanarak daha çok ziyaretçi, daha çok müşteri ve buna bağlı olarak da daha hızlı bir büyüme kazanın.

Adım Adım Eticaret Sitesi Kurma ve Geliştirme Rehberi

Eticarete başlamak istiyorsanız eticaret paketlerimizi inceleyebilir; eticaret hizmetlerimiz konusunda detaylı bilgi almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

30/11/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı