Eticarette Markalaşma ve Başarı Nasıl Sağlanır?

Alışveriş yapmak hem güncel ihtiyaçlarımızı karşılamak; hem de tarzımıza yön vermek açısından hepimizin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Gerek yeme-içme, giyinme gibi zaruri ihtiyaçlar; gerekse isteğe bağlı hobi amaçlı ihtiyaçlarımız için her zaman alışveriş yapmamız gerekiyor. Bu alışverişleri fiziki mağazalar aracılığıyla gerçekleştirebildiğimiz gibi online olarak da yapabilmekteyiz. Özellikle de son yıllarda online alışveriş popülerliğini arttırarak oldukça pratik bir şekilde ürünlere ulaşmamızı sağladığından hem zamansal; hem de maddi açıdan tasarruf etmemizi de sağladı.

Hali hazırda fiziki satış yapan işletmelerin neredeyse tamamı artık bir eticaret platformu üzerinden de ürünlerini sunarak satış yapabiliyor. Bu süreçte fiziki satışı olmayan birçok yeni girişim de eticaret siteleri oluşturarak piyasadaki yerlerini aldılar. Bu rekabet ortamı elbette işletme sahipleri için daha kaliteli hizmet vererek rakiplerden sıyrılmayı zorunlu hale getirdi. Bu konu tüketiciler ve alışveriş alışkanlıkları açısından büyük faydalar sağlasa da rekabetin artması durumu da ister istemez bazı işletmeler için daha zorlayıcı durumları da beraberinde getirdi.

Biz bu yazımızda yeni girişimler için rekabete nasıl dahil olunur, nasıl markalaşılır ve kalıcılık sağlanır, bu detaylar hakkında bilgi vereceğiz.

Öncelikle güvenilir bir eticaret sitesine sahip olmalısınız. Güvenilir olma kavramı aslında çok basit birkaç detaydan oluşur. En temelde eticaret sitenizin hızlı açılması, kolay ve pratik bir işleyişe sahip olması başlangıç için yeterlidir. Yani kullanıcılar eticaret sitenizi ziyaret ederken aslında sayfadaki animasyonlar, zıplayan kampanya bildirimleri gibi detaylarla pek de ilgilenmezler. Site hızlı açıldı mı, sayfalar arasında hızlı gezilebiliyor mu, tıkladığımız bir ürünün detayı bekletmeden açılıyor mu, bu ürün sayfasındaki detaylarda ürünü anlatan kaliteli bir içerik var mı, ürün görseli anlaşılır şekilde ve görülebilecek gibi çözünürlüğü yüksek mi gibi detayları maksimum düzeyde özenle hazırlamamız başlangıç için yeterli olacaktır.

Rakiplerinizden Ayrılan Yönlerinizi İyi Belirlemelisiniz

Çok çok özel bir ürün satmıyorsanız elbette ürünlerinize benzer ürünlerin sergilendiği bir çok eticaret sitesi daha rakibiniz olacaktır. El yapımı ürünleriniz olsa bile benzer ürünlerin sergilendiği birçok platforma ulaşmanız mümkündür. Bu yüzden diğerlerinden ayrılan ve yükselen yönlerinizi iyi belirlemelisiniz ve sitenizde de doğru şekilde vurgulamalısınız.

Eticarette Markalaşma Nasıl Sağlanır?

Ürün çeşidinize bağlı olarak birçok detay sektörünüzde sivrilmenizi sağlayabilir. Örneğin ürünün yapımında kullanılan bir hammadde gibi. Tshirt ürünleriniz var ve organik pamuktan üretiyorsanız web sitenizi bu yönde öne çıkarmaya çalışmalısınız. Büyük beden ya da bulunamayan beden ve renkler konusunda özellikleriniz varsa bunları kullanıcılarınıza da yansıtmalısınız. Belli ürünleri belli dönemlerde üretiyor ve devamlılığını sağlıyorsanız bu yönünüzü güçlü içeriklerle vurgulamalısınız.

Sitenizin Görsel ve İçeriksel Bütünlüğü

Öncelikle sitenizin yapısının kolay kullanımlı, hızlı ve pratik olduğundan emin olmalısınız. Bu konu tamam ise gelelim içerik hazırlama kısmına. Ana sayfanızda kullandığınız sliderlarda ürün gruplarınızı, kampanyalarınızı, kargo teslim süreçlerinizi muhakkak vurgulamalısınız. Bu görsellerin bir tarzı olmasına özen göstermelisiniz. Birkaç site gezip her birinden beğendiğiniz bir olguyu sitenizde kullanmak isterseniz, bu durum elbette sitenizin kendi iç bütünlüğünü bozacaktır. Sliderlarınız için bir tarz ve renk bütünlüğü oluşturup tüm görselleri de bu bütünlüğe göre hazırlamalı ya da hazırlaması konusunda konunun profesyonellerinden hizmet almalısınız. Bu örnek aslında bir siteyi gezerken tekil kullanıcı olarak herkesin dikkatini çekecek bir konudur. Bir sitede bir anda 50 punto ile yazılmış ücretsiz kargo yazısı görmek, bir taraftan da hareket eden bir kamyon ikonu görmek şık bir yapı değildir :) Önemli olan konunun vitrin olarak görülen ana sayfadan verilmesi ve ziyaretçilerin de kullanımına uygun şekilde sunulmasıdır.

İçerik metinleriniz ve görsellerinizde de aynı duruma özen göstermelisiniz. İçerik metinleriniz için bir format belirleyin ve bu formatı belirlerken ürünü en iyi anlatan açıklamaların ana başlıklarını toparlayın. Örneğin, tekstil ürünleri satışı yapan bir eticaret siteniz var ise, ürünün bedeni ve rengi dışında dokuma türü, yıkama ve temizlik talimatları, beden seçimi için ziyaretçiye yol gösterecek bir bilgilendirme muhakkak eklemelisiniz. Beden tablosunun yanısıra ziyaretçinin duruşunu daha net anlaması için mankenin hangi bedeni giydiğini belirtebilirsiniz. Porselen ürünlerin online satışını yapıyorsanız, ürünlerin yükseklik vs ölçülerini belirtebilir ve konsept fotoğraflarla görsellerinizi destekleyebilirsiniz. Tüm ürünlerinizde açıklamaları verirken belirlediğiniz ana hatlara göre eksiksiz bilgileri verirseniz ziyaretçi emin olamadığından alışverişten vazgeçmeyecektir.

İçerikler kadar görseller de önemlidir. Görsellerinizi hazırlarken de bir bütünlüğü olmasına dikkat etmelisiniz. Görselde bütünlükten kastedilen fotoğrafları çekme şeklinizle doğrudan ilintilidir. Çoğumuz bir çok web sitesinde bir masaya koyulup alalade çekilmiş ürün görselleriyle karşılaşmışızdır. Bu sitelerin ne kadar amatör göründüğünü bir düşünün. Ufak parça ürünler için sitenizde bütünlük yaratmak adına hep aynı geri planı kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Örneğin ürün renklerinize uygun bir zemin belirleyip her birini aynı açıdan aynı zemin üzerinde fotoğrafladığınızda ne kadar güzel görüneceğini düşünün. Bu detayı ürünlerinize göre belirleyebilirsiniz. Ufak ürünler için aynı zemin, manken fotoğrafları için aynı ya da birbirine uyumlu geri planlarda çekilmiş görseller, özellikle ürünlerinizin toplu göründüğü sayfalarda oldukça şık duracaktır. Birçok iş emek ister, eticaret sitesinden satış yapmak da bu emeği maksimum düzeyde vermeyi gerektiren bir ticaret türüdür. Web sitenizden alışveriş yapmak için giren bir ziyaretçi siteniz üzerinden izlenimlerini oluşturacaktır. Bugün günümüzde artık hepimizin bildiği markalar haline gelmiş eticaret siteleri bu konuyu sürdürmek için oldukça emek vermektedirler ve sitelerindeki görsellerden içerik metinlerine kadar her alanda bunu yansıtmayı başarmışlardır.

Müşteri Memnuniyeti Sağlayın

Müşteri memnuniyeti sadece satış öncesi değil, satış sonrası desteği de kapsamalıdır. Bir ziyaretçi bir kere sitenizden sipariş verip memnun kaldığında artık bir devamlılık oluşturabilecektir. Sürekli tüketim ürünleri satışı yapıyorsanız hizmet ve ürünlerinizden memnun kaldığı sürece artık başka bir marka arayışına girmeyecektir. Bu yüzden muhakkak iyi bir destek ekibiniz olsun. Satış öncesinde kullanıcılarınızı bekletmeden yardımcı olun ve sorularını cevaplayın. Canlı destek hizmeti vermeniz avantajınıza olacaktır. Kullanıcılarınızla sipariş aşamalarında etkileşimde olabilir ve yardımcı olarak hemen siparişe dönüşmesini sağlayabilirsiniz.

Eticarette Markalaşma ve Başarı Nasıl Sağlanır?

Bütün bu süreçlerde sözlerinizi tutmanız da oldukça önemli bir konudur. Aynı gün kargo gibi bir kampanyanız varsa buna muhakkak uymalısınız. Online siparişte kullanıcıların aynı gün kargo ya da bir kargo firması seçimi sebebiyle bir siteden sipariş vermesi çok da şaşılacak bir durum değildir. Tüm bu süreçlerde özel ricalara karşı objektif olmaya çalışın. Sipariş sırasında girilen hatalı bir bilgi ya da yanlış sipariş verilmiş bir ürünün düzeltilmesi konusunda istekli ve içtenlikle yardımsever olmalısınız. Bütün bu süreçlerde kendinizin de bir müşteri olduğunu unutmayın ve memnuniyete önem verin.

Müşteri sadakatinin sağlanması devamlılık konusunda en önemli unsurlardan biridir. Yine ürünlerinize ve sektörünüze bağlı olarak ufak hediyeler ve kişiselleştirilmiş notlar iletebilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcılarınızı sitenizdeki ürünlere yorum yapmaya da teşvik edebilirsiniz. Müşteri yorumları her zaman diğer kullanıcıları alışveriş yapmaya teşvik eder ve soru işaretlerini gidermeye yardımcı olur.

Elbette müşteri memnuniyeti sadece hediyelerle ve destekle olmaz. Her kullanıcının yaşadığı durumları da umursamalısınız. Maliyetler elbette önemlidir; ancak kargoyla gidecek bir üründe paketlemeye özen göstermeniz gerekir. Hem zarar görmemesini sağlamanız, hem de şık bir görüntü sağlamanız gerekir. Daha kişisel zevklere yönelik ürünlerin satışını yapıyorsanız bu durum sizin sektörünüz için daha da önem taşır. Paketteki ufak bir not, ambalajda firmanızı yansıtan ufak bir etiket ziyaretçinizin bir paket değil, bir hediye aldığını düşünmesini sağlar ve bu da herkesi mutlu eder.

Bütün bu yazdıklarımızın aslında ortak bir fikri var: Özenli olmak. Sunumunuza, açıklamalarınıza ve sonrasındaki müşteri iletişiminize dikkat ederek eticaret sitenizde başarıyı yakalayabilir ve devamlılık sağlayabilirsiniz.

23/12/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı