E-ticaret Siten için Google Ads Kurulumu ve Kullanımı

Google Ads eski adı ile Google Adwords Google'ın reklam sisteminin genel adlandırmasıdır. Google Ads ile klasik olarak anahtar kelime bazlı organik arama sonuçlarının üstünde ya da altında gösterilen metin reklamlar oluşturulur. Ayrıca Google iş ortağı sitelerde görüntülü ya da videolu reklamlar oluşturmak da bu sistemin içerisindedir. Biz bu blog yazımızda e-ticaret sitene Google Ads ile metin reklamları oluşturmayı anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle Google Ads resmi sitesinden oturum açmalısın. Sonrasında yeni kampanya oluştur tuşuna tıklayarak reklam oluşturmaya başlayabilirsin. Devamında Satış -> Arama Ağı -> Web Sitesi Ziyaretleri seçimlerini yapıp bu alana e-ticaret sitenin urlsini girmelisin.

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Sonraki adımda en üst bölümde kampanyana bir isim vermen istenecek ve altında da Ağlar seçeneğini göreceksin. Bu seçeneği de Arama Ağı olarak seçerek reklamını oluşturmaya devam edebilirsin.

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Bu seçeneklerin altında Hedefleme ve kitleler seçeneği bulunmakta. Bir e-ticaret sitesinin reklamını yapacağına göre konum olarak tüm Türkiye'yi seçmen ve hedeflemen daha doğru olacaktır. Burada bir parantez açalım, eğer ki yerel bir işletme isen ve amacın yerel düzeyde satış yapmak ise bu alanda reklamlarının görüntülenmesini istediğin şehirleri tek tek seçebilirsin. Ya da sadece bulunduğun şehri de hedefleyebilirsin.

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Reklamı oluşturmaya devam ederken şimdi karşına Bütçe ve teklif verme bölümü gelecek. Burada günlük harcamak istediğin toplam tutarı belirtmelisin. Günlük bütçen tamamen ürünlerine, ürün çeşitliliğine ve ulaşmak istediğin kişi sayısına göre değişebilir. Google Ads reklamlarını ilk kez kullanacak isen günlük 30-40TL'lik küçük bir bütçeyle reklam oluşturmaya başlayabilir, daha sonrasında bu bütçeni yükseltebilirsin. Ancak daha aşağı düzeyde belirteceğin bütçeler ile Google Ads reklamlarından verim alamayacağını şimdiden belirtelim.

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Şimdi sıra Teklif verme bölümünde. Biz bu alanda manuel TBM seçeneğini kullanmanı öneririz. Yani bir sonraki aşamada belirteceğimiz anahtar kelimeler için maksimum tıklama başına maliyeti kendin belirleyebilirsin. Örneğin özel tasarım peçete kelimesi için TBM olarak 2TL belirlediğinde bu kelime için her bir tıklamada maksimum 2TL ödersin. Bu tabii aynı kelime ile 4TL teklif veren rakibinin reklam sıralaması olarak altında kalmana yol açabilir. .

Verilen Teklif Sıralama için Tek Ölçüt mü?

Hayır, verdiğin teklif ve anahtar kelimenin kalite puanının dengesi sıralamayı belirleyen faktördür. Örneğin senin ve rakibinin aynı anahtar kelime için teklifi aynı ise hanginizin o kelimeye ait kalite puanı yüksekse o önde yer alacaktır. Ya da senin teklifin daha yüksek olmasına rağmen rakibinin kalite puanı seninkine göre oldukça yüksekse bu sefer kalite puanından ötürü rakibin önünde yer alacaktır. Senin teklifin 4TL ve kalite puanın 3, ama rakibinin teklifi 3TL ve kalite puanı 7 ise ilgili kelimede rakibin senden önde yer alacaktır. Kalite puanı reklam metninin anahtar kelimene uyumu, reklamın yönlendirdiği sayfanın kelime ve reklamına olan uyumuna göre Google'ın belirlediği bir puanlamadır. Reklamların yayınlandıktan sonra her bir anahtar kelimen için bu puanı görüntülemen mümkün.

Bu bölümde son olarak Reklam uzantıları bölümü karşına gelecek. Bu bölümdeki öğeleri tanımlamak opsiyoneldir; ancak kullanman reklamlarının daha etkili olmasını sağlayabilir.

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Site bağlantısı uzantıları: Reklam metninin altında 2-3 adet e-ticaret sitene bağlantı eklemene yarar. Çok kategorili bir e-ticaret sitesine sahipsen bu bölümde kategorilerin için bağlantılar oluşturabilirsin. Açıklama metni uzantıları: Bu alan reklam metninin altına daha fazla açıklama eklemeni sağlar. Telefon uzantıları: Reklam metninin altında ya da yanında senin belirttiğin telefon numarasının görüntülenmesini sağlar.

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Bir sonraki ekranda anahtar kelimelerini girmen istenecek. Aynı zamanda burada tüm kelimelerin için tıklama başına maksimum değeri belirtmelisin. (Sonrasında herbir anahtar kelime için bu değeri farklılaştırabilirsin) Anahtar kelime girişi yaparken öncelikle 3 çeşit kelime türü olduğunu bilmelisin. Bunlar örneği ile:
anahtar kelime = Geniş eşleme
"anahtar kelime" = Sıralı eşleme
[anahtar kelime] = Tam eşleme

[özel tasarım peçete] şeklinde yani tam eşleşme türü ile giriş yaparsan birebir bu şekilde arama sorgusu yapıldığında reklamların görüntülenir. "özel tasarım peçete" yani sıralı eşleşme ile kelime girişi yaptığında, belirttiğin kelimenin başına ya da sonuna ekler geldiğinde de reklamların gösterilir. Örneğin kırmızı özel tasarım peçete şeklinde yapılan bir aramada da sıralı eşleşme seçeneğinden ötürü reklamların görüntülenir. Geniş eşleşme türünde yani özel tasarım peçete örneğinde ise daha geniş kombinasyonlar içeren aramalarda reklamın görüntülenecektir. Bu seçimleri yaparken oldukça dikkatli olmanı öneririz.

Özelikle geniş eşleşme ve sıralı eşleşmede seninle hiç ilgisi olmayan arama sonuçlarında reklamların gösterilebilir ve reklam bütçeni boşa harcayabilirsin. Kampanya ayarlarını tamamladıktan ve kampanyan yayına başladıktan sonra negatif anahtar kelimeler bölümünden geniş ve sıralı eşleşmelerinde senin işine yaramayacak tıklamalar almaman için negatif kelimeler ekleyebilirsin. Örneğin ücretsiz, bedava gibi. Bu durumda negatif anahtar kelimelere girdiğin kelimeler ile yapılan hiçbir aramada reklamların gösterilmez ve gereksiz yere reklamların tıklanmaz. Tekrar belirtelim; eğer ki, geniş ve sıralı eşleşme türü ile kampanyalar oluşturuyorsan, mutlaka kampanyalarını dikkatle takip etmeli, gereksiz tıklamalar almamak için negatif anahtar kelimeleri kullanmalısın.

Negatif Anahtar Kelimeleri Yönetme (Kampanya Yayınından Sonra)

Kampanyan yayına geçtikten ve bir süre tıklamalar aldıktan sonra anahtar kelimelerin için 3 farklı seçenek göreceksin. İlki anahtar kelimeler; bu senin kampanya tanımladığın anahtar kelimeleri listeleyen bölümdür. Bunun altında ise anahtar kelime terimleri sekmesini göreceksin. Bu sekmede geniş ve sıralı eşleşmeli olan kelimelerine gelen arama terimlerini bulabilirsin. Örneğin "renkli peçeteler" sıralı eşleşmeli kelime öbeğin kırmızı renkli peçeteler ya da ucuz renkli peçeteler şeklinde arandıysa eğer tüm bu terimleri aynı alanda görüntüleyebilir ve seninle uyuşmayan kelimeleri tespit edebilirsin. Yani negatif anahtar kelimeleri belirleyeceğin liste bu alanda.

Daha sonrasında yine aynı bölümde bulunan negatif anahtar kelimeler bölümünden istemediğin kelimelerin girişini yaparak reklamlarının bu kelimelerde gösterilmesini engelleyebilirsin.

Google Ads ile E-ticaret Sitene Doping Yapalım mı?

Ve son aşamaya geldin. Şimdi ise reklamını metin olarak oluşturman gerekli. Burada 3 başlık ekleyerek ve altına detay yazarak reklamlarını oluşturmayı tamamlayabilirsin. Reklamlarının etkili ve dikkat çekici olması adına başlıklarında insanlara ürünlerin ile ilgili sunduğun önemli detaylara yer vermelisin.

Örneğin ilk başlıkta "Özel Tasarım Peçeteler", ikinci başlıkta "%50 İndirimli ve Ücretsiz Kargo", üçüncü başlıkta ise "Bugün Sipariş Verin, Yarın Kapınızda" gibi metinler oluşturabilirsin. Hem ürününden, hem promosyonundan bahsetmiş, hem de tüketiciyi harekete geçirici mesajı vermiş oldun.

Anahtar kelimeni başlıklarda geçirmen de yukarıda belirttiğimiz kalite puanının yüksek olması açısından oldukça önemli.

Özetle yukarıdaki adımlar ile e-ticaret sitene Google Ads ile reklamlar oluşturabilirsin. E-ticaret sitene genel bir kampanya oluşturabileceğin gibi, ürünlerin için ayrı reklamlar da oluşturman mümkün. Örneğin çok geniş bir ürün kategorili e-ticaret siten varsa bir kampanyada sadece e-ticaret siten için genel bir reklam oluşturabilir, başka bir kampanya içerisinde farklı ürünlerini ayrı reklam grupları altında tanıtım yapabilirsin.

Kampanyalarını başlattıktan sonra Google Ads üzerinden tüm kampanyalarını görüntüleyebilir, hangi kelimeden kaç tıklama almışsın gibi verileri anlık izleyebilirsin. Daha ileri düzeyde Google Ads dönüşümlerini kurarak Google Ads üzerinden gelen ziyaretçilerin bir satın alım işlemi yapmış mı gibi önemli verilere de ulaşman mümkün. Örneğin x kelimesi 20 tıklama/2 satış, y kelimesi 11 tıklama/0 satış gibi... Böylelikle Google Ads reklamlarını bütçe, harcama ve kazanç kriterlerine göre değerlendirme şansına sahip olursun.

Google Ads dönüşümleri ile ilgili olarak İnajans Blog'umuzda yayınladığımız bu yazı dikkatini çekebilir: Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Google Ads e-ticaret sitene çok ciddi geri dönüşler kazandıracak bir uygulamadır. Fakat doğru kurulması ve çok dikkatli yönetilmesi gereken bir araçtır. Eğer Google Ads hizmetleri için ben uğraşamam diyorsan bizden profesyonel Google Ads yönetimi hizmeti alabilirsin. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsin.

06/04/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı