Eticaret sitenizde Kategori Oluştururken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Bir e-ticaret sitesi oluşturmaya karar verdiğinizde ürünlerinizin gösterimi e-ticaret sitenizi gezen ziyaretçilerin ilgisini canlı tutacak en önemli öğedir. Bu gösterimden kastımız sitenizin tasarımı değil, ürüne ulaşılabilirlik ve verilen bilgilerin netliğinden geçer.

İster 20 ürünlü, ister 200 ürünlü bir eticaret sitesi düşünün. Elbette ki sayıca çok ürün içeriği olan web siteleri karmaşık görünmeye daha müsaittir. Ancak ufak-tefek dokunuşlarla binlerce ürününüz de olsa oldukça kullanışlı bir yapı oluşturabilirsiniz. Biz bu yazımızda sizlere eticaret sitesinde ürün kategorilendirmesi yaparken nelere dikkat etmelisiniz, bunu anlatmaya çalışacağız.

Eticaret sitenizde Kategori Oluştururken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Hazır eticaret yazılımı ya da özel yazılım farketmeksizin, ürünlerinize dair kullanacağınız görseller, ürün açıklamaları için ekleyeceğiniz metinler sitenizin ana temasını oluşturacaktır. Oldukça kullanışlı ve şık bir e-ticaret siteniz olduğunu düşünün, eğer ürün görsellerinizin çözünürlüğü ve çekimleri iyi değil ise, bir anda sitenizin görünümünü bozacak; ürünleri de kaliteli göstermeyecektir. Her şeyden önce ürün görsellerinin bir bütünlüğü olmasına dikkat etmelisiniz. Siteniz için yükleyeceğiniz tüm görselleri eşit boyutlarda ve eşit çekim açılarında hazırlamalısınız. Örnek olarak; bazı ürünlerin fotoğrafları dikey, bazı ürünlerin fotoğrafları yatay olduğunda oluşacak farklılığı bir düşünün. Buna göre tüm görselleri aynı açılardan çekmeli ve aynı boyutlara getirerek sitenize yerleştirmelisiniz.

Bu ufak ek ipucumuzdan sonra gelelim ana konumuza:

Ürün Ağacınızı Nasıl Oluşturacaksınız?

Ürün ağacını hem ürünlerinizin ayrımlarına; hem de sitenizi gezecek ziyaretçilerinizin kullanım kolaylığına göre yapılandırmalısınız. ürünlerinizin muhakkak bazı ortak özellikleri vardır. İlk başta bunu baz alabilirsiniz. Tshirt satan bir e-ticaret siteniz olduğunu varsayalım. Dar kesim, rahat kesim, baskılı, baskısız gibi detaylar sizin ayrımlarınızı oluşturabilir. Unutmayın ki, kırılımlar eğer çok fazla alt başlıklara gider ise, ziyaretçilerinizin ürüne ulaşmak için çok fazla tıklama yapması gerekir. Bu durum da kullanışsız bir yapınız olmasına yol açar. Ek olarak bütün bu kategorilendirmeler sonucunda ziyaretçiyi 5 ürüne götürmek de yine satış tekniği açısından çok doğru bir yöntem değildir. Elbette belli seçimler yapan bir ziyaretçinizi tamamen alakasız ürünlere yönlendirmek doğru olmayacaktır; ancak giriş yaptığı kategoride daha çok seçenek görmesi ve onları incelemesi satın alımı için de oldukça faydalı olacaktır.

Eticaret sitenizde Kategori Oluştururken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Kategori yapılandırmanızı belirlerken öncelikle ana kategorilerinizi belirlemenizde fayda var. Eticaret sitenizde satışını yapacağınız ürünler ne olursa olsun, belli ana gruplara bağlı olmaları işinizi kolaylaştırır. Giyim üzerine faaliyet gösteren bir eticaret sitesi düşünelim. Elinizdeki ürünleri ana gruplara kolayca ayırmanız mümkün. Alt Giyim, Üst Giyim, Ayakkabı, Aksesuar bu gruplar için örneklenebilir.

Elektronik üzerine faaliyet gösteren bir eticaret siteniz var ise, satışını yapacağınız elektronik ürünleri gruplandırabilirsiniz. Örnek olarak; Printer, Bellek, Usb Kablo vb. başlıkları ele alabiliriz. Tabii onlarca ana grubunuz olabilir. Bu örneklemeyle elinizde 100 ürün var ise, bunları kolayca belli gruplara ayırabiliriz. Yine elektronik örneğimizden gidersek, bu ana gruplara bağlı alt gruplarınız olabilir. Örnek olarak Printer kendi içerisinde Kartuşlu Yazıcılar ve Lazer Yazıcılar olarak iki gruba ayrılabilir. Bellek ana ketegorisi ise boyutlarına göre gruplandırılabilir. 4GB, 16GB, 64GB, 1TB vb.

Böylelikle bütün ürünlerinizi nereye yerleştireceğinizi kurgulamış olursunuz.

Sektörünüz ve satışını yaptığınız ürünleriniz ne olursa olsun, doğru bir gruplama çalışması yapmanız hem sizin işinizi kolaylaştırır; hem de müşterilerinize pratik bir deneyim sunmuş olursunuz.

Eticaret sitenizde Kategori Oluştururken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Sadece verdiğimiz örnek üzerinden kurguladığınız eticaret sitenizi hayal edin. Siteye giriş yapan bir kullanıcı gayet pratik bir şekilde ürün gruplarınızdan seçim yaparak istediği ürüne ait çeşitlere kolaylıkla ulaşabiliyor. Böylelikle site içeriğinde kaybolmadan ve rahatlıkla alışverişini yapabiliyor.

Ürünlerinizi Doğru Kategoriye Yerleştirin

Açık olmalısınız. Bunun yolu da doğru bir ağaç yapısı oluşturmaktan geçer. Muhakkak ürünlerinizin her birinin ilgili kategoride olduğundan emin olmalısınız. Usb bellek kategorisinde olan bir lazer yazıcı, doğal olarak bellek arayan bir ziyaretçinin ilgisini çekmeyecektir.

Ürün ağacınızın kurgusu ne kadar basit ve ürünlerinize uygun olursa, sitenizi ziyaret eden kullanıcınız için o kadar başarılı bir deneyim yaşatmış olursunuz. Alışveriş yapmak üzere bir eticaret sitesini ziyaret eden hiç bir müşteri defalarca tıklayıp hala ürüne ulaşamamış olmaktan hoşlanmaz. Eticaret sitesi sahibi olarak, sizler de aynı zamanda başka bir eticaret sitesinin müşterisisiniz, kendi deneyimlerinizden yola çıkabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi aslında çok basit uygulamalarla sitenizi daha kullanışlı hale getirebiliyor ve dahası kendiniz için de pratikleştirmiş oluyorsunuz.

Hala bir eticaret siteniz yoksa Clouds Eticaret Paketleri ile hemen bir eticaret sitesi sahibi olabilir, hayallerinizi uygulamaya başlayabilirsiniz.

08/04/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı