Fiziki Dükkanınızı Eticarete Çevirin

İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalamasının yükseldiğini ve genel temel ihtiyaçlar dışında, hobi, giyim, elektronik, kozmetik alanında da internet üzerinden yapılan alışverişlerde büyük bir artış olduğunu görüyoruz. Bu olumlu yükselişte elbette tüketicilerin ürünlere daha kolay ulaşabilmesi, seçenekler arasından değerlendirerek daha uygun ürünleri  tercih edebilmesi, ürün yorumlarını okuyarak yaşanan deneyimleri inceleyebilmesi ve kendilerine en uygun ürünleri de kolaylıkla bulabilmelerini sağlamasıyla da büyük katkı sağladı. Yapılan bir araştırmaya göre 2021 yılında e-ticaret hacmi 22 milyon aylık ziyaret seviyesine ulaştı. Böyle bir ortamda, avantajın sadece tüketicilerin yararına olmadığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz gibi,  işletme sahipleri için de fiziki dükkanını e-ticarete çevirmek birçok avantajı da beraberinde getirecektir.

Ürün Girmek Çok Kolay

Fiziksel bir mağazaya sahip olduğunuz zaman satın aldığınız veya tedarik ettiğiniz tüm ürünlerin bir listesini hazırlamanız gerekir. Detaylı envanter tutmak, yeni ürünleri eklemek, satışa göre stok takibi yapmak dijital mağazada çok daha kolay bir süreç olacaktır. Pek çok kaliteli ve kullanışlı hazır eticaret yazılımı üzerinde ürünlerin girişini yapmak oldukça pratik olarak kullanıcılara sunuluyor. Birkaç pratik adımda ürünün tüm bilgilerini ekleyebilmek, görsel ve ürün detaylarını eklemek, stok ve fiyat bilgilerini girebilmek mümkün. Aynı zamanda satışı yapılan ürünlerin de stoktan otomatik olarak düşmesi, eticaret sitesi sahipleri için büyük bir kolaylıktır. Mobil uyumlu paneli olan bir eticaret yazılımı kullanılıyorsa, cep telefonlarından bile ürün girişi yapmak oldukça pratik olduğundan, zamandan ve mekandan bağımsız olarak her an her yerde ürün girişi ve düzenlemesi de yapılabilir.

Hedef Kitleyi Genişletir

Fiziki dükkanda satış yaparken sadece bulunduğunuz mahalleyi veya ilçeyi hedef alabilirsiniz. Bulunduğunuz şehri hedeflemek bile zorlu bir süreç olacaktır. Ancak online dünyada yerinizi alarak e-ticaret mağazası açtığınız zamanda tüm sınırları ortadan kaldırırsınız. Hedef kitlenizi hem bulunduğunuz şehre hem bulunduğunuz ülkeye hem de diğer ülkelere doğru genişletebilirsiniz. Fiziki dükkan satışı yapan bir işletme yine aynı şekilde devamlılık sağlayacak müşteri kitlesini de yakın çevresiyle kısıtlı tutmak durumunda kalırken, eticaret sitesi üzerinden online satış yapan bir işletme çok daha geniş kitlelere satış yapabilir ve belki binlerce kilometre uzaklıkta bulunan potansiyel müşteri bile devamlı müşteri profiline kazandırabilir. Satışını yaptığınız ürünlere ve teslimat imkanlarına bağlı olarak, önce bulunduğunuz ülkenin tamamına, sonrasında eğer iş hacminizi genişletmek istiyorsanız farklı ülkelere de satışlar yapabilirsiniz.

Fiziki Dükkanınızı Eticarete Çevirin

Satış Potansiyeli Artar

E-ticaretle hedef kitlenizi genişletmenin bir diğer artısı da satış potansiyelinizi arttırmak olacaktır. Artık tek bir alanda sınırlı kalmadan farklı bölgelerde veya şehirlerde yer alan benzer tüketici profillerine ulaşabilirsiniz. Hızlı gönderi gibi avantajlar sayesinde satışlarınızı önemli ölçüde arttırmanız mümkün olur. Sınırlı bir kitlede potansiyel müşterinizin sayısı da sınırlı olduğundan elbette satış hacmi yüzdeniz de buna göre olacaktır. Ancak lokasyon genişledikçe artan potansiyel müşteri yüzdesiyle birlikte, satın alım yapan müşteri yüzdesi de artacaktır.

Reklam-Tanıtım Seçenekleri Artar

Fiziki dükkanda sadece “indirim var”, “şok fırsat” gibi sloganları içeren afişlerle reklam çalışması yapabilirsiniz. Elbette bu afişleri dükkanınızın önünden geçen kişilere gösterebilmekle sınırlı kalırsınız. Billboard kiralama, otobüs giydirme gibi çeşitli reklamlara da bütçe ayırabilirsiniz elbette ama bu reklam türleri de oldukça maliyetli ve geri dönüşümü ile katkıları hesaplanamayacak reklam türleridir. E-ticarete geçtiğiniz zaman Google Benim İşletmem, Google ADS, İnstagram Reklamları gibi araçlarla reklam ve tanıtım seçeneklerinizi arttırabilirsiniz. Sektörünüz ve ürünleriniz beraberinde, doğru hedef kitlenizin nerede zaman geçirdiğine bağlı olarak Google ADS üzerinde Anahtar kelime odaklı reklam kampanyaları oluşturabilir, bilinirliğinizi arttırmak, markanızı tanıtmak, yeni insanlara ulaşmak ve bunun doğal bir sonucu olarak satışlarınızı arttırmayı hedefliyorsanız sosyal medya reklamlarını kullanabilirsiniz. Böylece dijital tüm kanallarda görülür ve duyulur olur ve satış potansiyelinize katkıda bulunabilirsiniz.

Mobil Uyumlu Eticaret Sitesi Erişim Kolaylığı

Mobil uyumlu e-ticaret son birkaç yılda popülerlik kazanan online alışveriş alışkanları arasında yer alıyor. İnsanların akıllı telefonlarla her geçen gün daha fazla vakit geçirmesi alışverişten ödemeye kadar günlük hayatın birçok aktivitesinin mobilden tamamlanmasına neden oluyor. Verilere göre mobil e-ticaret piyasası 2021 yılında bir önceki yıla göre %72,9 büyüme kaydederek 3,56 trilyon ABD doları hacme ulaştı. Bu nedenle e-ticaret sitenizin mobil uyumlu olması her geçen gün büyüyen bu pazardan faydalanmanızı sağlayabilir. Verilerden de anlaşılacağı gibi pazardaki kitlelerin büyük bir kısmı online alışverişlerini cep telefonu, tablet gibi mobil cihazlar üzerinden yapıyor. Eticaret sitenizin mobil uyumlu olması da sitenizin ve ürünlerinizin incelenmesi esnasında kullanıcıya büyük kolaylık sunuyor. Aynı zamanda sipariş ve üyelik adımların pratik olması, eticaret sitenizin açıldığı ekrana uyumlu olarak bilgi girişinin kolay olması, ziyaretçiyi sitenizde kalma konusunda zorlanmadan ikna ediyor ve alışveriş yapmasını sağlıyor.

Bu Blog yazımız da ilginizi çekebilir: En İyi E-ticaret Yazılımı Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Ürün Yorumları

Özellikle Z kuşağı akranlarının fikirlerine ve yorumlarına önem veriyor olarak değerlendirilse de aslında her tüketici bir ürünü almadan önce fikir edinmek için yorumlara göz atıyor. Birçok tüketici yorum olmayan ya da az yorumu olan bir ürünü almak yerine daha fazla yorum alan ürünleri tercih ediyor. Tabii ürün yorumları fiziki mağazalarda mümkün bir seçenek değil. Ancak e-ticaret mağazası sayesinde ürün yorumlarını göstererek daha fazla tüketiciyi satın almaya ikna edebilirsiniz. Ürün yorumları, satın almaya hazır müşterinin kafasındaki soru işaretlerini, mağaza sahibinin desteğine gerek kalmadan giderebiliyor. Bu yorumlar, ürünün kullanışlılığı olabilir, beden seçenekleri, kullanılan malzemenin kalitesi, fotoğrafta göründüğü gibi olup olmadığı konularında pek çok şey olabilir. Ek bilgi  olarak, eticaret sitesinde zaten ürünler hakkında tüm detay bilgilere yer vermek, eticaret sitesi sahibinin yapması gereken en önemli şeylerden biridir. Ürünleri açıklarken ürünle ilgili tüm bilgileri vermeye ne kadar özen gösterirseniz, site ziyaretçisi de o kadar ürün hakkında fikir sahibi olacak, güven duygusu hissedecek ve alışverişe yönelecektir.

Ödeme Seçenekleri

E-ticaret mağazasına entegre edeceğiniz ödeme seçenekleri tüketicilere esneklik kazandıracaktır. Banka kartı, kredi kartı, havale/EFT veya kapıda ödeme gibi seçenekler tüketicilere ödeme seçeneği sunacaktır. Tercihen kredi kartı kullanmayan kullanıcılar havale ile ödemeyi tercih edebilecek, kredi kartına taksit imkanları ödeme kolaylığı sunacaktır. Yine ürünleriniz bu tür ödemeye uygun ve tercih edilme şansınızı yükseltiyorsa kapıda ödeme de tercih edebilirsiniz.

İade ve Değişim Kolaylığı

E-ticaret mağazalarının en büyük artısı hızlı ürün iade ve değişim seçenekleri sunmasıdır. Günümüzde tüketiciler fiyat ve teslimat süresi kadar iade ve değişim süreçlerinin ne kadar kolay olduğuna da bakıyor. Fiziki mağazanızı e-ticarete çevirirken iade ve değişim süreçlerinizi de detaylı olarak açıklamanız faydalı olacaktır. Bu bilgilere dair tüm şartları, sitenizde görünür ve şeffaf bir şekilde açıklayabilir ve ziyaretçilerinizin çekincelerini alışveriş öncesinde bertaraf edebilirsiniz. Sonrasında da iade ve değişim konusunda verdiğiniz bilgilere birebir sadık kalmanız da yine markanıza olan güveni arttıracak ve her zaman iyi yorumlar almanızı sağlayacaktır.

Bu Blog yazımız da ilginizi çekebilir: Eticarette Başarıyı Yakalamak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kampanya Çeşitliliği

E-ticaret mağazanızda yeni yıl, sevgililer günü, anneler günü gibi önemli günlerde çeşitli kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Buna ek olarak saatlik geçerli olan indirimler veya bir ürünü alan tüketiciye aynı ürünün ikincisi bedava verdiğiniz kampanyalar da yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz kargo kampanyaları potansiyel müşterilerin oldukça ilgisini çekmekte ve kargo bedava olan ürünleri seçme eğilimi de göstermektedirler. Dijital bir ortamda kampanyalar yapmak ve bunları duyurabilmek için de oldukça fazla araca sahip olmak da eticaret sitenizin satışlarının artmasına olumlu katkıda bulunacaktır.

Teknik Destek Hizmeti

Fiziki dükkanınızı e-ticarete çevirdiğiniz zaman teknik destek hizmetiniz çok iyi olmalı ve müşteri memnuniyetini sağlamak için gösterdiğiniz çaba gözle görülmelidir. Bu hizmet için bir çalışanı atayabileceğiniz gibi son yıllarda popülerlik kazanan yapay zeka destekli chatbot uygulamalarından da faydalanabilirsiniz. İlk aşamada tüm soruları kendiniz cevaplamak daha uygun olsa da işinizi ölçekleme için her zaman açık kapı bırakın. Son zamanlarda gerek kurumsal web siteleri gerekse eticaret siteleri Whatsapp destek hattını sıklıkla tercih etmektedir. Eticaret siteniz 7x24 açık olduğundan, eğer mümkünse 7x24 destek verebilmeniz, size gelen soruları hızlı yanıtlamanız, içtenlikle yardımcı olmanız, ziyaretçilerinizden geri bildirimler almanıza yardımcı olacağı gibi satış hacminizin artmasına da katkıda bulunacaktır.

27/12/2021

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı
01/05/2021
Eticaret sitelerinin son yıllarda ticaretin hayat damarlarını oluşturmakta olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Günden güne artan satış hacmiyle eticaret artık ilerleyen yıllarda da önemini kaybetmeyecek hatta daha da yüksel... Devamı