Eticarette Başarıyı Yakalamak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Alışveriş kavramı her zaman hayatımızın içerisinde olan bir ihtiyaç. İhtiyaç ve isteklerimizi karşılamak belki insanlığın ilk varoluşundan beri gerekli olmuş bir durumdur. Elbette her şey gibi alışveriş seçenekleri zaman içerisinde değişime uğramış ve artık günümüzde gelinen teknolojiyle de eticaret hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bugün bir market alışverişinden çok daha büyük ihtiyaçlarımıza kadar herşeyi internet üzerinden karşılayabiliyoruz. Bu durum ticarette rekabeti de beraberinde getirdiğinden tüketim yapan topluluğun alışverişlerini daha bilinçli hale getirmesine de fayda sağladı. Ayrıca hizmet verenlerin daha iyi hizmet verip müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak rakipleri arasından sıyrılmaya çalışması da yine tüketiciler için fayda sağlayan bir durum oldu.

Bütün bunlarla birlikte eticaretle birlikte hayatımıza pek çok kavram da girdi. Özellikle eticaret sitesi sahibi olan ya da olmak isteyen kişiler daha doğru stratejiler izleyebilmek için eticaret yazılımlarında olmazsa olmaz detaylara göre araştırma yapmaya ve eticaret sitesi sahibi olmaya başladı. Bu yazımızda size eticaret sitenizde başarıyı yakalamanız için olması gereken özelliklerden bahsedeceğiz.

Kullanıcı Dostu

Herşeyden önce web sitenizin kullanımının pratik olmasına dikkat etmelisiniz. Kolay kullanımlı web siteleri her zaman ziyaretçilerinin sitede daha çok vakit geçirmesini sağladığından, eticaret sitenizin kolay ve kullanışlı olmasına dikkat etmelisiniz. Basit ve anlaşılır bir menü ağacı hazırlayarak bunu büyük ölçüde çözebilirsiniz. Böylece ziyaretçileriniz sitede gezerken aradıkları ürünlere kolay ulaşabileceklerdir. Ürünlerinizde de özgün ve doyurucu bir şekilde ürün detaylarınıza yer vermelisiniz. Ürünün varsa teknik özellikleri, kullanım özellikleri ve yine varsa ölçülerine yer vermelisiniz.

Eticaret Sitenizin Hızı

Hızlı açılan ve hızlı çalışan web siteleri, ziyaretçinizi memnun etme konusunda en önemli detaylardan biridir. Öncelikle sitenizin ana sayfasının açılış hızı, sonra da içerik sayfalarının açılış hızını önemseyerek içeriklerinizi eklemelisiniz. Hızı etkileyen bir çok faktör vardır. Sitenizi yavaşlatacak hareket ve gereksiz scriptlerden kaçınmalısınız. Ürünlerinize ait eklediğiniz tüm görselleri de ölçülerini optimize edip sıkıştırarak sitenize yüklemelisiniz. Bir sayfaya tıkladığınızda o sayfanın hızlı yüklenmesi için sayfa içeriğinde gereksiz kod kullanmamalısınız.

Eticaret Sitenizde Başarıya Ulaşmanız İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mobil Uyum

Mobil uyum sitenizin, açıldığı ekran ölçülerine göre kendini optimize etmesi anlamına gelir. Bir web sitesini tablet, telefon gibi mobil cihazlardan açtığınızda metin ve görseller yine kullanıcının rahat okuyabileceği şekilde, açıldığı ekranın ölçüsüne göre konumlanır. Eticaret sitesinin mobil uyumlu olması, Google'ın da siteleri sıralarken önem verdiği kriterlerden bir tanesidir. Bu yüzden web siteniz muhakkak mobil uyumlu olmalıdır.

SSL Sertifikası

Web sitelerinde alan adınızın sol kısmında ufak bir kilit simgesi görünür. Buraya tıkladığınızda sertifika bilgilerine ulaşabilirsiniz. SSL sertifikası bir sitenin güvenli olduğu anlamına gelir ve bir sitenin olmazsa olmazıdır. SSL sertifikası bulunmayan web sitelerinde bu kısımda Güvenli Değil ibaresi görünür. Bu ifade tabii ki siteniz ziyaret edenler için olumsuz olarak algılanır. Ayrıca Google indekslemesi için de SSL sertifikası önemli bir kriterdir.

Arama Motoru Uyumu

Eticaret sitenizi hazırlarken arama motoru kriterlerine uygun hareket etmelisiniz. Altyapısal olarak sitenizde bulunması gereken kriterler ne ise birebir uygun şekilde yapılandırmanız gerekiyor. Altyapısal uygunluktan sonra siteniz yayındayken de özgün ve kaliteli içeriklerle düzenli besleyerek sitenizin değerini arttırabilir ve bu çalışmalara özen göstererek arama sonuçlarınızdaki yerinizi sabitleyebilirsiniz.

Bu Blog yazımız da ilginizi çekebilir: Eticaret Sitenize Profesyonel SEO Hizmeti Verirken Takip Ettiğimiz Adımlar

Doğru Menü Ağacıyla Ürünlere Kolay Ulaşma

Sitenizdeki ürün ağacını hazırlarken ürün kategorilendirmeniz hem tutarlı; hem de ziyaretçiyi ürünlere kolay ulaştıracak bir yapıda olmalıdır. Bunun için öncelikle ürün ana başlıklarınızı ve ayrımlarını anlaşılır bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Bu konuda Eticaret sitenizde Kategori Oluştururken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz? yazımız ilginizi çekebilir.

Kaliteli Ürün Görselleri

Ürünlerinize ait görselleri hazırlarken öncelikle elbette ürünün niteliğine göre ekleyeceğiniz ürün görsellerinin yapısını belirlemelisiniz. Özellikle bazı sektörlerde ürünün birkaç açıdan görselinin eklenmesi, ziyaretçinin doğru bilgi edinebilmesi açısından faydalı olacaktır. Görsellerinizin çözünürlüğü yüksek ve kaliteli olmalı. Elbette sitenizin açılış hızı ve sayfalarının yüklenme hızı da önemli olduğundan görsellerinizi yüklemeden önce sıkıştırmalısınız.

Bu konuda Eticaret Sitesine Ürün Görselleri Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir? yazımız ilginizi çekebilir.

Ürün Açıklamaları

Ürün detay sayfanızda hiç metin olmaması uygun değildir. Ancak sadece içerik olsun diye 1-2 cümlelik metinler eklemek de yine fayda sağlamayacaktır. İçeriğinizin özgün ve kaliteli olması gerekmektedir. Bu konuyu şöyle düşünebiliriz: Özgün içerikler arama motorunda eticaret sitesine fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda alışveriş yapan ziyaretçiler de ürün hakkında bilgi almak isteyeceklerdir. Ürün ölçüleri, malzemesi, kullanım alanları, temizliği, kurulumu gibi ürünün niteliğine bağlı tüm detayları açıklayıcı bir şekilde vermelisiniz. Elbette bunu yaparken de içeriğinizi başka bir siteden kopyalamamalı, kendi cümlelerinizle özgün bir şekilde oluşturmalısınız. Burada kullanıcıya doğru ve detaylı bilgi vermeyi hedefleyerek içeriklerinizi oluşturursanız aynı zamanda arama motoru için de faydalı bir çalışma yapmış olursunuz.

Eticaret Sitenizde Müşteri Memnuniyeti Nasıl Sağlanır?

Ürün Yorumları

Alışveriş yaparken daha önceden ürünü satın alan ve kullanan kullanıcıların yorumlarına hepimiz ihtiyaç duyuyoruz. Ürün kurulumu, kalitesi, rengi ve bir süre kullanıldıktan sonra gelişen kullanım detayları bir çok potansiyel müşteriye de satın alımda yol göstermektedir. Bu sebeple ürün sayfalarınızda bir yorum alanına yer vermeli ve buradan gelen geri bildirimleri de dikkate almalısınız. Çeşitli kampanyalarla alışveriş yapan müşterilerinizi de yorum yapmaya teşvik edebilirsiniz. Elbette buradan gelecek olumlu yorumlar kadar, olumsuz yorumları da dikkate almalı, olumsuz bir yorum aldığınızda bu durumu gidermek için müşterinizle irtibata geçmek size kalıcı ve sadık müşteriler sağlayacaktır.

Ödeme Seçenekleri

Eticaret sitelerinde genel olarak 3 tür ödeme seçeneği kullanılmaktadır:

  • Kredi Kartı
  • Havale - Eft
  • Kapıda Ödeme

Bu seçenekleri müşterinize bırakmanız avantajınıza olacaktır. Kullanıcılar tercihen kredi kartı kullanmayabilir, havale ile ödeme tercih edebilir. İlk defa sitenizden alışveriş yapıyorsa kapıda ödemeyi tercih etmek isteyebilir. Bu opsiyonları sağlamak ve ödemeyi kullanıcınızın tercihine sunmak kullanıcıyı sipariş vermeye daha yakın hale getirecektir. Ek olarak kredi kartı konusunda da bir çok kredi kartına taksit seçeneği sunmak yine avantajınıza olacaktır.

Alternatif ödeme çözümlerinde incelemesini yaptığımız PayTR Ödeme Çözümleri Hakkında Merak Edilenler yazımıza göz atabilirsiniz.

Kargo Seçenekleri

Özellikle son yıllarda eticaretin gelişim göstermesiyle kargo firmalarının da yükü arttı. Bu potansiyel de bütün kargo firmalarının hizmetlerinde iyileştirme ve yeniliklere gitmesinde elbette önemli rol oynadı. Ancak yine bu rekabet içerisinde bazı kargo firmaları daha yüksek bazıları da daha düşük müşteri memnuniyet oranlarına sahip oldu. Bu yüzden eticaret sitenizde birkaç kargo firması ile anlaşma yaparak seçimi müşterinize bırakmalısınız. Kullanıcı kendi tercihine bağlı olarak bir kargo firması seçebiliyorsa, alışveriş yapma eğilimi daha yüksek olacaktır. Birçok kullanıcı, bir önceki tecrübesinde sorun yaşadığı bir kargo firmasıyla çalışmak istemediğinden, sadece bu kargo firması ile çalışan bir eticaret sitesinden alışveriş yapmama eğilimindedir..

Teknik Destek

Bir eticaret sitesinin olmazsa olmazı teknik destektir. Kullanıcılarınız alışveriş sırasında ve alışveriş sonrasında destek almaya ihtiyaç duyabilirler. Bu süreçleri iyi yönetmeniz sadık müşteri edinmenizde oldukça önemli bir rol oynar. Kullanıcılar sitenizden bir defa memnun kaldıklarında, bir sonraki alışverişlerinde de tercih edeceklerdir. Ancak elbette bu tercih sizin müşteri memnuniyetine verdiğiniz önem ve gösterdiğiniz hassasiyetle de doğrudan ilişkilidir. Ürünle ilgili yaşanabilecek olası sorunlarda çözüm odaklı yaklaşımınız, yaşanan olumsuz durumu tersine çevirecektir. Herhangi bir sorun sizden kaynaklanmıyor, örneğin kargo ve teslimattan kaynaklanıyor olsa bile müşterinize bilgi vermek çözüm sürecinin bir parçası olmanız anlamına gelir. Alışveriş sırasında aldığınız sorulara cevap verirken gösterdiğiniz özeni satış sonrasında da göstermelisiniz.

Eticaret ve Müşteri Memnuniyeti yazımız ilginizi çekebilir.

Eticarete Hemen Başlamak ve Bilgi Almak için: Eticaret Paketleri

15/03/2021

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı