Eticaret Sitenize Profesyonel SEO Hizmeti Verirken Takip Ettiğimiz Adımlar

Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru bir seo çalışması yaptırarak organik aramalarda üst sıralara çıkmanız ve organik tıklama ile ziyaretçi almanız oldukça önemli bir konudur.

Seo Nedir?

Seo, web sitelerinin organik arama sonuçlarında bulunabilmesi ve bulunduğu konumun sıralamasının yükselebilmesi için yapılan çalışmalardır şeklinde özetleyebiliriz.

Seo Uzmanı Kimdir?

Seo uzmanı ise, web sitelerinin Google sıralamsında yükselmesi için gerekli teknik altyapıyı sağlayan, bu çalışmaların devamlılığı için sürekli takip eden ve veri analizlerini iyi okuyabilen kişilere verilen isimdir.

Seo uzmanları, yapılacak seo çalışması öncesinde siteye doğru bir analiz yaparak sitenin eksiklerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek yapılacak çalışma konusunda bir yol haritası çizerler. Yol haritasını belirledikten sonra da gelen veri ve analizleri doğru okuyarak siteyle ilgili çalışmalarını sürdürür ve sitenin Google organik aramalarında bir çok kelime grubundan organik ziyaretçi almasını ve site trafiğini arttırmayı hedeflerler.

Eticaret Sitesinde Seo Hizmetinde Takip Edilen Adımlar

Bazı ana hatları benzer olsa da her sitenin dinamiği kendine özeldir ve seo çalışmasında verilen hizmetler her site için farklılıklar gösterecektir. Genel hatlarıyla bir eticaret sitesinde seo analizi yapılırken nelere dikkat edilmelidir, analiz sonrası nasıl çalışmalar yapılmalıdır gibi sorularınızın yanıtlarını bu yazımızda vereceğiz.

Seo Çalışması Öncesinde Analiz ve Raporlama

Analiz çalışması sırasında sitenin altyapısı, içeriği ve rakip analizleri yapılmaktadır.

Eticaret Sitesinin Mobil Uyumlu Olması

Sitenin altyapısının değerlendirilmesinde öncelikle eticaret sitesinin mobil uyumlu olması gerektiğini belirtelim. Günümüzde artık mobil uyumlu olmayan bir eticaret sitesinin kullanıcı açısından oldukça geçmişte kalmış olacağını söyleyebiliriz. Eğer eticaret sitesi mobil uyumlu değil ise, diğer özelliklerinden birkaçının seoda talep edilen altyapıya uyması artık önemli bir konu değildir. Çünkü seo çalışmasına başlanabilmesi için öncelikle eticaret sitesinin mobil uyumlu olarak yeniden yapılması gerekmektedir.

SSL Sertifikası

Eticaret sitenizde sadece ödeme sayfanızda değil, tüm sayfalarınızda ssl sertifikası bulunmalıdır. Eğer eticaret sitenizde tarayıcıda sol kısımda güvenli olduğuna dair ufak bir kilit simgesi bulunuyorsa eticaret sitenizin ssl sertifikası var demektir. Eğer bu kısımda güvenli değil ibaresi görüyorsanız, eticaret sitenizde ssl sertifikası yoktur ve bir an önce kurulması gerekmektedir. Bu görünüm ziyaretçileriniz açısından oldukça olumsuz bir intiba yaratacaktır ve bu yüzden mutlaka eticaret siteniz için hizmet aldığınız yerden bu konuda destek talep etmelisiniz.

Eticaret Sitenizde Profesyonel Seo Hizmeti

Eğer mevcut bir eticaret siteniz yok ve yeni yapılandırmak için araştırma yapıyorsanız hizmet içerisinde ssl sertifikası ve mobil uyumluluk özelliklerinin var olduğu paketleri seçmelisiniz. Özel yazılım yaptırıyorsanız da bu özellikleri talep ettiğinizi mutlaka belirtmelisiniz. Günümüzde artık bu özellikleri sunmayan platformlar pek kalmasa da elzem ihtiyaçlar olduğundan yine de talebinizi belirtmenizde fayda var.

Url Yapısı

Eticaret sitenizde url yapıları akıllı url dediğimiz güncel kodlamaya uyumlu url yapısında olmalıdır. Bu detayı örneğimizden anlayacaksınız. Eski tip bir url yapısı şöyle gider: alanadi.com/kategoriid=16&urun16

Yeni ve güncel bir url yapısı ise şöyle olmalıdır: alanadi.com/deri-cantalar yada alanadi.com/kahverengi-deri-canta

Bu basit örnek ile url yapınızın güncel Google url yapısına uygun olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Seo hizmeti vereceğimiz eticaret sitelerinde sadece görünür kısımdan bu mobil uyum, ssl sertifikası ve url yapısını test etmemiz mümkün. Eğer bu 3 özellik testten geçti ise çalışmaların devamı için analizlere başlıyoruz.

Eticaret Rakip Analizi

Birebir kendi üretiminiz olan ürünler bile satıyor olsanız, aynı tarz ürünleri satan pek çok rakibiniz olacağını söylememiz yanlış olmaz. Seo hizmeti için çalışmalar başlamadan önce, anahtar kelimeleri, belirtilen anahtar kelimelerde mevcut konumun hangi sıralarda olduğu, özellikle ilk sayfada ve eticaret sitenizin önünden çıkan rakiplerinizin içeriklerinin ne kadar doygun olduğuna yönelik analizler yapmaktayız. Bu analizleri yaparken de bir çok analiz aracı kullanmaktayız.

Genel olarak seo çalışmalarımızda SemRush, Ahrefs, Seranking gibi analiz araçlarını kullanmakta ve sundukları verileri doğru okuyarak eticaret sitesinin Google gözündeki değeri hakkında daha derin bilgilere sahip olmaktayız.

Ek olarak Google'ın kendi analiz sistemi olan Page Speed Insights'ı kullanarak genel Google yönergelerinin detaylarının değerlendirilmesi de gerekir. Burada verilen bilgilerin bazıları çok teknik olabilir; ancak tüm bu teknik detayların site puanınızı yükseltmek açısından büyük önemi bulunmaktadır.

Görsel Optimizasyonu

Eticaret siteleri kurumsal sitelere göre elbette daha çok görsel barındırırlar. Ana sayfanızdaki slider alanı, ürün sayfalarında kullandığınız görseller elbette kaliteli ve yüksek çözünürlükte olmalıdır; ancak görselleri optimize ederek hem kaliteli görsel kullanabilir, hem de sayfalarınızın hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin slider alanınıza elbette sitenizin yapısına göre görseller eklemelisiniz; ancak açıldığı alan gereği sliderdaki görsel en ölçüsününün 5000px olmasının size de ziyaretçinize de bir yararı yoktur. Bu görsellerin enini 1500px olarak küçültürseniz yine de sitenizde yüksek çözünürlükte görünecek ve boyutu da aynı oranda küçülmüş olacaktır.

Aynı şekilde ürün sayfalarınızdaki görselleri de uygun ölçülere göre hazırlamalısınız. Ürünün niteliği ne şekilde uygunsa kare, yatay ya da dikey görselleri tek bir formatta hazırlayabilirsiniz. Aynı slider örneğindeki gibi ürün görsellerinizi de 2000x2000px olarak hazırlamanızın size kazandıracağı birşey yoktur.1000x1000px görseller hazırlayarak yine kaliteli bir görüntü elde edebilir ve boyutlarını daha düşük kullanabilirsiniz.

Asıl önemli nokta da şu ki, tüm görsellerinizin ölçeklendirmelerini ne kadar iyi ayarlamış olursanız olun, sıkıştırmadan sitenize yüklediğinizde yine de boyutları olması gerekenden oldukça belki 3 katı kadar yüksek olacaktır.

Dolayısıyla önceliği optimizasyon işlemlerinden görsel optimizasyonuna veriyoruz. Eticaret sitenizde yer alan tüm görselleri sıkıştırarak sitenize yüklüyor ve bu durumda çok ciddi bir mb tasarrufu sağlamış oluyoruz. Elbette bu da sitenizin açılış hızını ve bunu takiben de sitenizin puanını arttırıyor.

Gereksiz Javascript ve Dış Kaynakların Kaldırılması

Eticaret sitenizde bazen zorunluluk olarak bazı dış kaynaklar ve javascriptler kullanmanız gerekebilir. Bu konularda önemli olan nokta gerçekten gerekli olanları kullanmanız ve sitenize olumsuz etki yaratanları kaldırmanız gerekir. Eticaret sitenizde kullandığınız tüm öğeler kullanıcıya ve müşteri memnuniyetine yönelik olmalıdır. Ziyaretçinin kolay kullanacağı bir web sitesine sahip olmanız gerekirken sadece hareketli öğeler barındıran bir siteye sahip olmanız size bolca satış getirmeyeceği gibi potansiyel müşterilerinizin de sitenizde vakit geçirememesine sebep olur. Bu yüzden sadece gerekli olan kodlamaları kullanmalı ve bunun dışında uygulamalar için kullandığınız kodlamaları kaldırmalıyız. Sitenizin sade ve kolay kullanımlı olmasını sağlamak ana amaç olarak düşünün, bizler de seo çalışmalarımızda sadece gerekli uygulamaları kullanmaya özen gösteriyoruz. Örnek olarak; sitenizde bir canlı destek yazılımı kodu kullandığınızı düşünelim. Müşterilerinizle aktif etkileşimde olmak için şart olabilir. Müşteri memnuniyeti ve eticaret sitenize fayda sağlaması açısından düşündüğünüzde bunun kalması gerekir. Şimdi bir de site açılınca logonuzun hareketli olarak dönerek geldiğini ve aşağıdaki ürün alanlarınızda ekranın sağından karar veremediniz mi şeklinde kulakçıkların çıktığını düşünün :) Evet, birçok sitede bunları görüyoruz. Her ne kadar site sahiplerine öyle gelmese de bunlar site ziyaretçilerinin sitede gezintisini zorlaştırıyor. Özellikle mobil cihazlarda ekranı kapatıyor ve işlemlerin yapılmasını engelliyor. Dolayısıyla cevap kendiliğinden geldi, bunları kullanmamamız gerekiyor.

Bizler de çalışmalarımız sırasında bu javascript ve dış kaynak kodların kullanımını en aza indirmeye çalışıyoruz. Gereksiz olanları siteden kaldırıyor, kullanılması gerekli olanları ise optimize ederek kullanıyoruz.

İçerik Analizi ve Özgün İçerikler Oluşturulması

Özgün ve kaliteli içerik her web sitesi için en önemli seo elemanıdır. Eticaret sitelerinde de bunları yansıtabilmek için çok fazla alanımız mevcut. Eticaret sitelerinde sık yapılan hatalardan biri de eğer ürünler birçok sitede bulunan standart ürünler ise genelde özgün içerik yazmak yerine farklı sitelerden kopyalanarak kullanılmasıdır. Bu durum da bir çok sitede aynı içeriğin olmasına yol açıyor ve elbette kopyalanan içerikler yüzünden sitenizdeki içerikler kalitesiz oluyor. Ya da tek cümlelik bir içeriği bütün ürünlere aynı şekilde eklemek de hatalı bir durumdur. Kaliteli içerik için emek vermek şarttır.

Eticaret sitelerinde içerik analizi yaparken öncelikle ürün sayfalarındaki içerikleri analiz ediyor ve ürünlere dair özgün içerikler üretiyoruz. Ayrıca daha genel bilgiler ve daha uzun yazılar yayınlamak için bir Blog sayfası oluşturuyoruz. Bu blog içeriğinde de eticaret sisteminin Google aramalarında öne çıkmasını sağlayacak kelimeler ve kelime gruplarından oluşan makaleler oluşturuyoruz.

Site İçi Linklemeler

Bir eticaret sitesi içerisinde konuyla alakalı başka sayfalara linkle gönderme yapabilir. Yani blog sayfanızdaki belli bir yazıdan belli bir grup ürüne ait bilgiler veriyorsa ürünlerin incelenmesi için sitenizdeki ilgili alana yönlendirmeye yönelik çalışmaları düzenleriz. Site içi linklemeyi doğru yapabilmek için öncelikle doğru bir menü ağacı kurulmalıdır. Deneyimlerimize dayanarak söyleyebiliriz ki aslında çok basit gibi görünen bu işlem, doğru yapılandırılmadığında oldukça olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Sitenizde doğru bir menü ağacı kurmanız içeriklerinizin hepsini ulaşılabilir kılar. Ama site içi tüm içeriklere sadece menünüzden link vermek yeterli gelmez. Birbiriyle alakalı içeriklerden birbirlerine link vererek ziyaretçinizin bu içeriklere kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Belirttiğiniz özelliklere sahip olan ürünlere bağalntılar vererek ziyaretçinizin aldığı bilgiyi ürün üzerinde göstermiş olursunuz ve bu da sitenizi kolay kullanımlı bir hale getirerek müşteri memnuniyetini de arttırır.

Backlinkler

Farklı web sitelerinden eticaret sitenize verilen linkler de seo çalışmalarında büyük önem taşımaktadır. Tabii bu konu yanlış anlaşılmasın, 50'li-100'lü paketler halinde satılan backlinkleri kesinlikle önermiyoruz. Eticaret siteniz için kaliteli ve özgün içerik oluşturdukça içerikleriniz değer kazanacak ve doğal yollardan backlink alacaksınız. Ancak elbette bizler seo çalışmalarımızda doğal yollarla backlinkler ediniyoruz. Ancak backlinkin faydaları diğer seo özellikleriyle birleştiğinde ortaya çıkar. Yani sadece backlink kazanmanız bir anda organik sıralamada en üstlere gelmenize sebep olmaz. Diğer seo detaylarıyla birlikte bir bütün olarak tüm çalışmalara özen gösterildiğinde backlink de katkı sağlar.

Seo Çalışmasında Ana Amaç

Seo çalışmalarındaki ana amacımız sekör ne olursa olsun sitenin organik aramalarda üst sıralara gelmesini sağlamak, sınırlı kelimelerle değil, trafik alabileceği bütün kelime gruplarıyla ilgili daha çok tarfik elde etmesini sağlamak ve organik trafiği en az 2-3 katına çıkarmaktır. Bütün bu çalışmalarda nihai sonuçlarda da sitede yapılan iyileştirme çalışmalarıyla hem müşteri memnuniyeti sağlanmış olur, hem de eticaret sitesi daha çok organik tıklama alarak potansiyel müşterisini arttırır. Seo çalışması özveriyle takip edildiğinde ve analizler doğru okunduğunda eticaret sitenize kalıcı bir katkı sağlayacak ve reklam maliyetlerinizde de önemli ölçüde bir tasarruf sağlatacaktır.

İnajans kurucularından Mert Şener'in kişisel sitesindeki SEO Danışmanlığı Hizmetinde Takip Ettiğim Adımlar başlıklı yazısını okumak ister misiniz?

Seo Çalışmasında En Sık Sorulan Sorular

Bugüne kadar kurumsal ve eticaret siteleri için pek çok siteye danışmanlık hizmeti verdik. Bu süreçte seo ile ilgili bilinen pek çok doğru bilinen yanlış ile de karşılaştık. Bu konulardan da mümkün olduğunca sık bahsederek yapılan yanlış işlemler ve bilgilerin giderilebileceğini düşünüyoruz.

Ufak Hilelerle Daha Hızlı Üst Sıraya Çıkabilir miyim?

Elbette çıkabilirsiniz. Ancak geri düşüşünüz daha sert olur. Tüm yazımız boyunca anlattığımız ana detayı unutmayın. Önemli olan doğru analizle devamlılık sağlayacak bir çalışma yapmak. Bunu yaparken kullanıcıların siteden faydalanmasını sağlamak. Tüm çalışmalarımızda verilen hizmetin kalıcı olmasını hedefliyor ve tüm çalışmaları doğru şekilde yapıyoruz.

Seo Hizmetinde Farklı Fiyatlar Alıyoruz. Bunun Sebebi Nedir?

Seo hizmeti kapsamlı, emek isteyen ve profesyonel bir hizmettir. Seo uzmanınızın bu konudaki bilgisi ve tecrübesi ile vereceği hizmetler fiyatı belirlemektedir. Ancak genel bir tanımda söyleyebiliriz ki, 100₺'ye seo hizmeti olmaz. Böyle bir teklif aldığınızda hizmetin kapsamının ne olduğunu öğrenmelisiniz ki sürprizlerle karşılaşmayın.

Seo Çalışması için Süre Ne Olmalıdır?

Bu süreye sitenizin analizini yaptıktan ve ihtiyaçlarını belirledikten sonra yapılacak çalışmaya göre karar vermek daha doğru olacaktır. Ancak minimum 2 aylık bir çalışmayla başlamanın doğru olacağını söyleyebiliriz. Altyapısal eklentiler, içeriksel düzenlemeler konusunda ilk kurulum süresi olarak 2 ay yeterli gelecektir. Ancak seo hizmetinde devamlılık da önemli olduğundan ilk defa eticaret sitenizle ilgili bir seo çalışması yaptırıyorsanız 6 ay takip edilmesi daha doğru olacaktır.

Seo Çalışma Süreci Bitince Sıralamada Düşüş Yaşar mıyım?

Çalışmanın tamamlanması ve çalışma sürecinin bitişiyle birlikte takip edebilmeniz için sizinle önerilerimizi paylaşıyoruz. Ancak bu önerileri düzenli takip etmez, yeni ve özgün içerikler üretmezseniz evet düşüş yaşarsınız. Eğer içerik üretmekte zorlanıyorsanız ya da yeterli olmadığını düşünüyorsanız mutlaka profesyonel içerik hizmeti almanız gerekir.

Google Ads mi, Seo mu Daha Etkilidir?

Biz ikisini de birlikte kullanmanızı öneriyoruz. Google Seo kurumsal ve eticaret sitelerinin hepsinde olması gereken özellikleri içermektedir. Site altyapınızı seoya uygun kurmalı ve içeriklerinizin de kaliteli ve özgün olması için özen göstermelisiniz. Süreklilik arzeden bir çalışma olduğundan devamlı takip edilmesi, iyi analiz edilmesi ve takip edilmesi gerekir. Google Ads ise kelime reklamlarıyla üst sıralara gelmenizi sağlar. Yani hem organik olarak çıkan ücretsiz arama sonuçlarında hem de kelime başı tıklama maliyeti ile sağlanan arama sonuçlarında ilk sayfada olmanız önemlidir. İki çalışmayı beraber yürütmeli ve desteklemelisiniz.

1. Sıra Garantisi Vermek Ne Kadar Doğru?

Seo çalışmalarında ana amacın organik arama sonuçlarında daha çok kelime grubula yer almak ve daha çok tıklama alarak site trafiğini, organik ziyaretçisini arttırmak olduğundan bahsetmiştik. Seo çalışmalarında bu amaca hizmet etmek üzere hedeflenen tüm kelimelerin ilk sayfada çıkmasını sağlamak önemlidir. 1. sırada çıkmak üzere bir garanti vermek doğru ve gerçekçi bir tablo değildir.

Profesyonel Seo Hizmeti

Profesyonel seo hizmetiyle ilgili pek çok makale ve bilgiye ulaşmanız ve fikir edinmeniz mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki bu verileri analiz etmek ve doğru adımları uygulamak önemlidir. Analiz için kullanılan raporlama programları size belli konularda ışık tutar, ancak bir şeyi eksik yapmak kadar fazla yapmak da eticaret sitenize zarar verir. Doğru verileri alıp doğru ihtiyaçları belirlemek ve bunları doğru şekilde yerleştirmek deneyim ister. Sahip olduğumuz tecrübe sayesinde doğru çalışmayı doğru zamanda yaparak ve düzenli takip ederek pek çok eticaret sitesine başarılı bir seo çalışması sağladık.

Bu Blog yazımız da ilginizi çekebilir: Eticaret Siteniz İçin Etkili SEO İpuçları

Sizler de eticaret sitenize profesyonel seo hizmeti almak istiyorsanız bizlerle hemen iletişime geçebilirsiniz.

27/05/2021

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı
01/05/2021
Eticaret sitelerinin son yıllarda ticaretin hayat damarlarını oluşturmakta olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Günden güne artan satış hacmiyle eticaret artık ilerleyen yıllarda da önemini kaybetmeyecek hatta daha da yüksel... Devamı