Eticaret Sitelerinde Ödeme Çözümleri

Eticaret sitelerinin son yıllarda ticaretin hayat damarlarını oluşturmakta olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Günden güne artan satış hacmiyle eticaret artık ilerleyen yıllarda da önemini kaybetmeyecek hatta daha da yükselen bir değer olacak gibi görünüyor.

Elbette her eticaret sitesinin başarıya ulaşması da çok mümkün değil. Nasıl ki fiziki bir ticarethaneniz olduğunda emek veriyor, işinizi geliştirmek için uğraşıyorsunuz, eticaret sitenizin gelişimi için de ciddi emek ve zaman harcamanız gerekiyor.

Hazır eticaret paketlerimizde de özel yazılım projelerimizde de çokça aldığımız sorulardan bir tanesi de hangi ödeme yöntemlerinin kullanılabileceği sorusudur.

Bu soruyu cevaplamadan önce eticaret sitelerinde olması gereken özellikler hakkında En İyi E-ticaret Yazılımı Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır? ve E-ticaret Nedir? Neden E-ticarete Başlamalısınız? blog yazılarımızı da incelemenizi öneririz.

Eticaret Sitelerinde Ödeme Yöntemleri

Öncelikle eticaret sitenizde ödeme alabileceğiniz ödeme türlerinden kısaca bahsedelim ve sonrasında ana konumuz olan kredi kartı ödeme çözümlerini seçenekleriyle ele alalım.

Havale-Eft Ödeme Yöntemi

Eticaret sitenizden alışveriş yapan kullanıcılar sistem üzerinden siparişlerini tamamladıktan sonra banka kanalıyla sitenizde belirttiğiniz iban numaranıza ödemelerini yapabilirler. Bu yöntem, her ne kadar artık azalmış olsa da kredi kartı kullanmayı tercih etmeyen müşterilerinizin daha çok tercih edeceği bir yöntemdir. Süreç içerisinde kredi kartı komisyonları ve hesaba geçme süreleriyle ilgili olarak eticaret sitesi sahipleri de havale-eft ödeme türüne özel indirim tanımlayarak bu yönteme teşvik etmek üzerinde çalışmalar da yapmışlardır ve hali hazırda bu kampanyaları yine birçok sitede görebilmektesiniz.

Havale eft ödeme türünün avantajı belirttiğimiz gibi kredi kartı ile ödeme yapmayı tercih etmeyen müşterilerinize bir seçenek sunarak alışveriş yapmasını tetiklemektir. Dezavantaj diyebilirsek de, eticaret sitesi sahibinin bu havale işlemlerini takip ederek sitede siparişi onaylaması, havale seçip ödeme yapmayan kullanıcılarla yaşayabileceği sipariş iptali ya da sınırlı üründe kime öncelik verileceği konuları olabilir. Bir yandan hem tüm müşterilerinize eşit ve yüksek kalitede teknik destek hizmeti sunarken, bir yandan da bu etik değerlerini dengesini tutturmak için çaba sarfetmeniz gerekebilir.

Eticaret Sitenizde Hangi Ödeme Yöntemlerini Tercih Edebilirsiniz?

Kapıda Ödeme Yöntemi

Bir zamanların oldukça popüler ödeme yöntemi olan kapıda ödeme ile ödeme yöntemi, zaman içerisinde yaşanan aksaklıklardan ötürü de zaman içerisinde popülaritesini kaybetmeye başladı.

Günümüzden birkaç sene öncesindeki eticaret hacmine bakacak olursak birkaç büyük marka haricinde eticaret sitelerinden alışveriş yapmak büyük kitleler tarafından halen kabul edilmiş değildi. Özellikle yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte gerçekten müşteri memnunyetine önem veren firmaların yanında, yeni bir dolandırıcılık türü olarak da eticaret sisteminden satış yapmak isteyen site sahipleri de mevcuttu. Bu süreçler yaşanırken alınan üründen farklı ürün gönderilmesi, gerçekten yüksek düzeyde dolandırıcılık kabul edilebilecek ürünler gönderilmesi de yaşanan örneklerdendir. Böyle durumlar yaşandıkça elbette insanlar alışveriş yaparken daha temkinli olmaya ve ürünü gördükten sonra ödeme yapmak istemeye başladı. Bu durum da eticaret siteleri için aynı zamanda bir pazarlama çalışması olarak hayatımızda yer aldı. Kapıda ödeme tercih edilebilir eticaret siteleri müşterisine bu güveni vererek ürünün ödemesini teslimat sırasında almaya başladı.

Kapıda ödemenin yaygınlaşmasıyla birlikte bir de eticaret sitesi sahiplerinin yaşadığı olumsuz durumları ele alalım. Güvenilir işletmeler elbette zaten ticaretlerini uygun şekilde yapmakta, doğru ürün göndermekte, kusurlu ürün ya da yaşanan aksaklıklarda müşteri memnuniyeti sağlamak için iade ve iptal süreçlerini sorunsuz yürütmekte idi. Bununla beraber özellikle butik, ayakkabı gibi eticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde kapıda ödeme bir deneme kabini uygulaması gibi algılandı ve müşteriler sipariş ver-dene-iade et adımlarını oldukça sık uygulamaya başladı. Bu süreçler işlenirken ürünün alabileceği hasar, defosuz bir ürünün defolu dönmesi gibi satıcıyı mağdur edecek süreçler de yaşanmadı değil.

Günümüze geri dönersek kapıda ödeme yöntemi eski popülerliğini kaybetse de yine günümüzde birçok eticaret sitesinde kullanılıyor.

Güven konusunda günümüz şartlarında artık daha çok pazaryerlerinin tercih edilmesi de sürecin doğurduğu bir sonuç. Pazaryerlerinin barındırdıkları mağazalara kargo hızı, gösterilen özen, kusurlu ürün iade ve iptal işlemlerindeki yaptırımları sonucunda daha önce en az bir mağduriyet yaşamış kullanıcılar da pazaryerlerinden alışverişi daha çok tercih etmeye başladı.

Kredi Kartı ile Ödeme

Eticaret sitelerinde en çok tercih edilen ödeme yöntemi kredi kartı ile ödemedir. Kredi kartı ile ödeme yönteminin tercih edilmesinin pek çok nedeni vardır. Herşeyden önce pratiktir. Bir çoğumuz en sık kullandığımız sanal kart numaramızı ezbere biliyoruz :)

Gerek alışveriş yaptığımız eticaret sitesi gerek ise bankamızın bize sunduğu cazip kampanyalar ve ödeme koşulları bulunmaktadır. Özellikle kullanım süreleri geniş tutulabilen elektronik ürünlerde kredi kartı ve taksitle alışveriş yapmak, üstüne puan kazanmak her kullanıcıya cazip gelmektedir.

Ek olarak kredi kartı ile verilen siparişlerde ödeme o an alınabildiği için sipariş onayı da otomatik verilmekte ve ayrıca bir havale işlemi ile ilgilenmeye de gerek kalmamaktadır.

Eticaret sitesi kullanıcıları yani müşteriler bakımından ele aldığımızda, kredi kartı ile ödeme yönteminin neden tercih edildiğinden kısaca bahsettik. Bir de elbette durumu eticaret sitesi sahipleri bakımından ele almamız gerekir.

Kredi kartı ile ödeme almak eticaret sitesi sahiplerinin kontrolü açısından da daha pratiktir. Ödemesi alınan bir sipariş, işlemi bitmiş bir sipariş olarak sistemlerine yansır ve kendilerine kargoyu hazırlayıp göndermek kalır. Kredi kartı ile ödeme altyapısını sağlamak için temelde iki ayrım vardır:

Banka Sanal Posları

Eticaret sitesi açmak isteyen kullanıcılar sitelerini tamamladıktan sonra bankalara başvuru yapıp sitelerinin linkini göstererek sanal pos başvurusunda bulunabilirler. Bir banka ile sanal pos anlaşması yapan biri sitesinde tüm bankalara ait kredi kartlarından bu sanal pos aracılığıyla tek çekim ödeme alabilir ve aynı zamanda ilgili bankaya ait kredi kartlarına -eğer BDDK Yönetmeliği'ne uygun sektörde ise- taksit yapabilir. Bu durumdan da anlaşılıyor ki taksit yapmak istediğiniz her bankaya ayrı ayrı başvuru yapmanız ve herbirinin eticaret sitenize kurulması gerekmektedir.

Bankalarla sanal pos anlaşması yapmanın olumlu-olumsuz değerlendirilebilecek birçok durumu vardır. Ancak iş süreci ve maliyetler açısından düşünürsek;

  • Her bir bankaya ayrı sanal pos başvuru süreci işleyecek ve her birinin kurulumunun tamamlanması belli bir zaman gerektirecektir.
  • Her bir bankanın eticaret sitenizde olmasını istediği temel özellikler dışında, kendi talep ettiği ek özellikler olmasını istemesi söz konusu olabilir. Bu da kullandığınız eticaret sitesi kapsamında bazı ek maliyetler getirebilecektir.
  • Her bir bankanın ayrı yıllık sanal pos ücretlendirmesi ve işlem başına kesinti oranları olacaktır.
  • Yapılan ödemelerde, hesabınıza geçecek tutarlarda ayrı ayrı bankaları kontrol etmeniz gerekecektir.

Bütün bu durumlar ve maliyetleri göz önünde bulundurarak sanal pos kullanım tercihlerinizi belirlemeniz daha doğru olacaktır.

Eticaret Sitenizde Kredi Kartı ile Ödeme Çözümleri

PayTr - İyzico Kredi Kartı Ödeme Çözümleri

PayTr, İyzico ve bu sektörde hizmet veren birçok ödeme altyapısı bulunmaktadır. Adı geçen firmalar bankalarla kendi şirketleri arasında yaptıkları anlaşmalar dahilinde, bankaların sanal poslarını tek bir yapı altında kendi sistemlerinde barındırmakta ve eticaret sitesi kurmak isteyen firmaların kullanımlarına sunmaktadır. Bu ödeme sistemlerini kullanmanızın sizin açınızdan pek çok avantajı bulunmaktadır.

  • Tek bir başvuru yaparak Türkiye'de hizmet veren neredeyse tüm bankaların sanal pos altyapısına sahip olursunuz. Ayrı ayrı başvuru yaparak zaman kaybetmezsiniz ve tek bir kurulumla tüm kredi kartlarına taksit imkanına sahip olursunuz.
  • Genellikle başvuru ve kurulum süreçleri 48 saati geçmez.
  • Bu firmalarda yıllık sanal pos ücreti, aidat ve giriş ücreti bulunmadığından sanal pos kullanımına yıllık ayrı bir bütçe ayırmanız ve ödeme yapmanız gerekmez.
  • İşlem başına komisyon oranı ile çalışan bu firmalar işlem başı komisyon tutarını kestikten sonra ödemeyi hesabınıza aktarırlar.
  • Hesaba aktarma çalıştığınız firma ve anlaşmanıza göre değişmektedir. Örneğin İyzico her Çarşamba hesaba aktarım yaparken, PayTr ödeme işlemini takip eden ilk iş gününde aktarım yapmaktadır.

Bütün bu ödeme altyapısı sağlayan kuruluşlarla çalışırken firma olarak başvuru yapmanız ve şirket evraklarınızı da iletmeniz bekleniyor. Ek olarak aylık ciro beklentisi gibi öngörüleriniz ve takip eden süreçlerdeki cirolarınız ile de yeni oranlar için anlaşma sağlayabiliyorsunuz.

PayTr özelinde bir inceleme yaptığımız PayTR Ödeme Çözümleri Hakkında Merak Edilenler yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bu blog yazımız da ilginizi çekebilir: Eticarette XML Entegrasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Eticarete Hemen Başlamak ve Bilgi Almak için: Eticaret Paketlerimiz

01/05/2021

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı