E-ticaret Nedir? Neden E-ticarete Başlamalısınız?

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, geleneksel ticarette yapılan reklam, satış, ödeme ve dağıtım işlemlerinin internet üzerinden yapılmasıdır. E-ticaretin, geleneksel ticaretle birçok farkı bulunsa da temelde aynı amacı güder. İkisinin de ortak amacı ürünleri satıp kar elde etmektir. Bunun yanında birçok farklılıkları mevcuttur. Bunlardan yazının devamında bahsedeceğiz.

E-Ticaret ve Sosyal Medya

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle sosyal medya kullanımı ve internet siteleri oldukça yaygınlaşmıştır. Öyle ki Türkiye’de yapılan araştırmalarda tüketicilerin yüzde 80’inin düzenli olarak internet sitelerini kullandığı ve yüzde 60’ının da aktif biçimde sosyal medya sitelerine üye olduğu açıklanmıştır. Bu durum sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada benzerdir.

Eticaret siteleri üzerinden satış yapan firmalar, sosyal medya üzerinde doğru reklam stratejileriyle eticaret sitelerine hedef kitlelerinin daha çok ulaşımına yardımcı olmuş ve büyük karlar elde etmeye başlamıştır. Sosyal medyadaki popüler sayfalar ve ünlü kişilerin sayfaları da e-ticarette oldukça etkili olabilmektedir. Bu sayfalarla sponsorluk yapan şirketler de ciddi karlar elde edebilmektedirler.

E-Ticaret ile Geleneksel Ticaretin Farkları Nelerdir ve Firmalar Neden E-Ticaret Yapmalı?

E-ticaret internet ortamında yapılan tüm reklam ve satış işlemlerini kapsar. Az önce de bahsedildiği gibi internet siteleri ve sosyal medya e-ticaret için ana kaynaklardır. Geleneksel ticaretse insanların yüz yüze yaptığı ticarettir. Günümüzde birçok sebepten dolayı e-ticaret, geleneksel ticaretten çok daha karlıdır. Öncelikle e-ticarette tek tıkla ödeme kolaylığı vardır. Akıllı telefon teknolojilerinin de gelişmesiyle kart bilgileri telefonunda kayıtlı olan kullanıcılar, diledikleri ürünleri birkaç dakika içinde alabilirler. Böylelikle uzaktaki satıcılardan bile sipariş çok kolay hale gelmiştir. Eticaret siteleri üzerinden yapılan online siparişler sayesinde yolda geçecek zaman ve maddi harcamalar konusunda da ciddi tasarruflar elde edilmiş olur.

E-ticaretle müşteri hem kolayca sipariş verebilir; hem de sipariş kapısına kadar gelir. Günümüzde düzgün bir sisteme oturmuş olan kargo şirketleri uzak şehirlerden bile kargoları çok hızlı ve görece uygun maliyetlerle getirirler. Aynı gün kargo ve belli ücretin üstüne kargo ücreti alınmaması gibi avantajlar sunan firmalar da müşterilerin dijital uğrak noktası olmuştur.

Neden Eticarete Başlamalısınız?

E-ticaretin geleneksel ticaretten bir diğer farkı da ürün ücretlerinin geleneksel ticarete göre daha uygun tutulabilmesidir. Firmalar oldukça fazla satış sayısına ulaşabildikleri için ürün başına karı daha az tutma şansına sahip olurlar. Genel anlamda bu, müşteri sayısını arttıracak ve toplam karı da oldukça etkileyecektir. E-ticarette kolayca ve ucuza satış bu anlamda hem müşterinin; hem de firmaların oldukça yararına olmuştur. Fiziksel bir mağazaya oranla bir eticaret sitesinin kısmen daha az gideri bulunmaktadır. Ayrıca bir mesai saati de olmadığından 7x24 hizmet verebilir ve sadece kendi bölgesindeki kullanıcılara değil, kargo teslimatı yapılabilen her bölgedeki kullanıcıya hitap eder.

Yüz yüze ticarette müşteriler ürünlerini görüp gönül rahatlığıyla, kontrol ederek alıyor olsa da kanunlarla e-ticarette de artık çok daha rahat şekilde alışveriş yapabilirler. Müşteriler e-ticaret kanununa göre 14 gün içerisinde sebep belirtmeden ürünleri iade edebilir. Bunun yanında tüketici haklarıyla ilgili yeni yasaların çıkmasıyla tüketicilere internet alışverişinde güven verilmiştir. Ek olarak, eticaret sektöründe de rekabetin artmasıyla birlikte kullanıcı memnuniyeti ve satış sonrası destek çok daha önemli ve özenilmesi gereken konular haline gelmiştir ve eticaret sitesi sahipleri de bu yönlerini öne çıkarabilmek adına ayrıca özen göstermekte ve bu da müşteri memnuniyeti ile marka güvenilirliğini oldukça arttırmaktadır.

E-ticaretin bir diğer avantajı da müşterinin kaliteyi ve fiyatları değerlendirebilmesidir. Tüketiciler ürünü almadan önce ürünün yorumlarını okur, aldığı puana bakar ve alıp almayacağına karar verir. Yüz yüze görüşme olmadığı için müşteriler yorumlarını ürünün kalitesine göre yapar. Mahcup olma korkusu yoktur.

Müşterilerin siteler ve ürünler arasında karşılaştırma şansı da vardır. Bunu yaparken onlarca siteye birkaç tıkla ulaşabilir ve vakit kaybetmezler. Bu da müşterinin en kaliteli ürünü tercih etmesine, reklam ve sunum açısından en iyi sitelerin öne çıkmasına sebep olur. Sitelerin alanında uzman fotoğrafçı ve yazarlarla çalışması bu anlamda oldukça önemlidir.

Satıcı açısından da e-ticaretin oldukça etkili olduğunu belirtmek isteriz. Geleneksel ticarette satıcının karını arttırması insanların yoğun olduğu yerlerde dükkan açmasına bağlıdır. E-ticarette ise düzgün bir site kurmak ve kaliteli reklamcılıkla ciddi karlar elde edilebilir. Satıcı ürünlerini 7/24 satabilir. Hem müşteri canı ne zaman isterse alışveriş yapar; hem de satıcı sürekli bir kar elde eder. Satıcı ürün hakkında tek seferlik detaylı bir açıklama üretir ve zaman kaybını oldukça azaltır. Bu sayede müşteri bu açıklamayı okur, ürün resimleri ve yorumlarını da değerlendirerek kararını hızlıca verebilir. Satıcının ilk başta ürünü açıklama süreci bittikten sonra ürünü satmak için çaba göstermesine gerek kalmaz. Site kurulması veya e-ticarette öne çıkan sitelerde ilan vermek, satıcının daha uygun maliyetlerle reklamını yaptırması anlamına da gelmektedir.

Eticaret firmaları için e-ticarette müşteri bulmak geleneksel ticaretten çok daha kolaydır, çünkü geleneksel ticarette sadece bulunulan konuma bağlı müşteriler gelirken e-ticarette uzaktan da siparişler gelmektedir.

Müşteriler için önemli bir nokta da müşteri hizmetlerinin kalitesidir. Müşteriler ürün, kargo veya satış işlemleriyle ilgili bilgiler almak için müşteri hizmetlerini sıkça aramaktadır. Müşteri memnuniyetinin satışları oldukça etkilediği e-ticarette, kaliteli müşteri hizmetleri de çok önemli hale gelmiştir. Firmalar müşteri hizmetleri birimlerini satılan ürün konusunda bilgili ve deneyimli kişilerle kurmalıdır. Bunun yanında kişinin eğitim seviyesi, kibarlığı ve müşteriye hitap şekli oldukça önemlidir. Firmalar bu kriterler doğrultusunda mülakatlar yaparak bu işe uygun kişileri işe almalıdır. Ayrıca eticaret sitesinde yer alan müşteri hizmetleri bölümüne de detaylı açıklamalar eklemelidir. Hangi kargo firmasıyla çalışıldığı, kargo veriliş zamanı, iadelerde nasıl bir yol izleneceği açık olarak belirtilmelidir.

İnternetten satışlarda belli aralıklarla yapılan kampanyalar da müşterileri sitelere çekmektedir. Müşterilerin çok tıkladığı ürünlerde yapılan süreli kampanyalar, o ürünü almaya teşvik eder. Müşteri ürünleri o an almak zorunda hisseder, çünkü bu fırsatın eline bir kez geçeceğini düşünür. Böylelikle doğru satış stratejisi ciddi karlar getirir. Eticarette kampanya yapmak ve duyurmak, fiziksel bir mağazaya göre oldukça fazla seçenek ve daha düşük maliyetlerde sunulabilir.

E-ticaretin hem satıcı hem de müşteriler için önemi günümüzde çok daha fazladır. Pandemi süreci sebebiyle dışarıya çıkamayan müşteriler e-ticarete yönelmiştir. Yapılan araştırmalar pandemi sürecinde alışverişlerin yüzde 70’e yakınının internet üzerinden yapıldığını ve bu sayede pandeminin artma riskinin de oldukça azaldığını göstermektedir. Kargo firmalarının temassız teslimat yapması ve ürünleri dezenfekte edip kargolaması gibi birçok faktör pandemi sürecini daha kontrollü kılmıştır.

Neden Bir Eticaret Sitesine Sahip Olmalısınız?

Yukarıda belirtilen tüm sebeplerden ötürü firmalar e-ticarete geçmeli ve karlarına kar katmalıdır. Teknoloji çağının gereklerini yerine getirip her türlü gelişime açık olan firmalar ciddi karlar elde edecektir. Firmaların internet üzerinden satışlarını arttırmak için yapmaları gereken şeyler de oldukça basittir. Firmayı doğru temsil edecek, reklamları yazacak ve fotoğraflayacak profesyonel bir ekiple doğru pazarlama stratejileri firmanın gelirlerini arttırır.

E-Ticaret Türleri

Satılan Ürüne Göre E-Ticaret Türleri

Fiziksel bir anlam taşımayan mal ve hizmetler de internet üzerinden pazarlanabilmektedir. İnternet üzerinden indirilebilir içerikler ( bilgisayar programları, oyunlar gibi ) bu alana girmektedir.

İnternet üzerinden bir ürün ödemesinin yapılması ve ardından sipariş alınması, firma sahibinin ürünü paketleyerek kargo ve kuryeler aracılığı ile müşteriye teslim etmesi veya hizmetin müşteriye online ortamda verilmesi gibi her ikisi de gerek hizmet gerekse fiziki ürünler eticaretin satış sağlayacağı kaynaklar olabilmektedir.

Taraflarına Göre E-Ticaret Türleri

  • Şirketler Arası (B2B- Business To Business) Elektronik Ticaret
  • Şirket-Tüketici (B2C- Business to Customer) Arası Elektronik Ticaret
  • Şirket-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret
  • Tüketici-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan e-ticaret sistemleri B2C (Business to Customer) firmadan müşteriye e-ticaret sistemi, diğeri ise B2B (Business to Business) firmadan firmaya e-ticaret sistemidir. İki sistem arasındaki en büyük fark müşteri kitlesidir. B2B e-ticaret işlemleri firmadan, firmaya yaparken, B2C e-ticaret sistemi firmadan müşteriye yapmaktadır. Satış hacminiz ve firmanızın yapılanmasına göre eticaret satış tercihinizi belirleyebilir ve online satışa hemen başlayarak size sağlayacağı katkıların keyfini hemen çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Eticarete başlamak istiyorsanız eticaret paketlerimizi inceleyebilir; eticaret hizmetlerimiz konusunda detaylı bilgi almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

26/11/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı