Eticaret Siteniz İçin Etkili SEO İpuçları

Eticaret sitenizin en önemli ziyaretçi kaynağını her daim organik arama sonuçları sağlamaktadır. Yani Google ve diğer arama motorları üzerinde size ait ürün ya da servisler aratıldığında ilk sayfada yer almanız e-ticaret sitenizin ziyaret sayısını arttıracak çok önemli bir unsurdur. Bu yüzden SEO çalışmaları üzerinde yoğunlaşmak, SEO çalışmalarına yatırım yapmak, olağan akışta ek bir ücret ödemeden eticaret sitenize trafik sağlayacak bir yapı olacaktır. Ne kadar fazla trafik sağlarsanız, online satışlarınız da bu doğrultuda fazla olacaktır.

Eticaret Siteniz İçin Etkili SEO İpuçları

Eticaret Sitemi Google'da Nasıl Üst Sıralara Çıkarabilirim?

Öncelikle eticaret sitenizin altyapısını doğru seçmelisiniz. Son teknoloji, mobil uyumlu, tüm sayfalarında SSL sertifikası barındıran, SEO uyumlu urller içeren, hızlı çalışan, site haritası barındıran bir eticaret yazılımı ile yola başlamanız en doğru kararınız olacaktır. Saydığımız bu özellikler Google açısından oldukça dikkate alınan ve arama sonuçlarında sizin sıralamanızda etkili olacak başlıklardır.

Mobil Uyumlu Eticaret Sitesi Nedir?

Mobil uyumlu eticaret sitesi; ziyaretçilerinizin sitenize masaüstü, tablet ya da mobil cihazlardan giriş yaptığında sitenizi kusursuz görüntülemesi anlamına gelir. Yani bu özellik, eticaret sitenizin ziyaret edildiği ekran boyutuna göre otomatik olarak şekillenen tasarım öğelerine sahip olduğunu gösterir. Eticaret sitenizin mobil uyumlu olması - responsive tasarım özelliklerine sahip olması - SEO çalışmaları için oldukça önem arz eder.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL sertifikasına sahip olan siteler ziyaretçilerinin güvenliğini sağlayan, doldurulan form verilerini güvenli bir şekilde ilgili tarafa aktaran niteliğe sahiplerdir. Google için SSL sertifikasına sahip olmak arama sonuçlarında daha iyi bir pozisyon almak için önemli bir kriterdir. Bu bakımdan eticaret sitenizin tüm sayfalarında geçerli bir SSL sertifikası olması SEO çalışmalarınız açısından oldukça önemlidir.

Akıllı Urller Nedir, Ne İşe Yarar?

Eticaret sitenizde her bir ürününüze ait sayfa bulunmakta ve buna bağlı her bir ürününüz için urlleriniz bulunmaktadır. Örneğin deri ürünleri satan bir eticaret siteniz var ise ürünleriniz arasında erkek deri cüzdan modeli bulunmaktadır. Kahverengi erkek deri cüzdan ürününüze ait sayfanın alanadi.com/urun.asp?id=99 gibi oluşması doğru bir SEO yapısı değildir. Bu örnekteki urlnin şu şekilde oluşması önemlidir: alanadi.com/urunler/erkek-kahverengi-deri-cuzdan

Site Hızı Neden Önemlidir?

Google arama sonuçlarında ziyaretçilerini daha çok memnun edecek sitelere daha üst sıralarda yer vermekte. Bu da ilgili kelimeye göre arama yapan bir kullanıcıyı daha hızlı açılan, kendisine doğru bilgiyi veren siteyi en üst sıraya alma gibi algılanabilir. Hızlı açılan web siteleri ziyaretçilerini daha çok memnun ettiği için Google bu konuda oldukça hassastır. Google kullanıcılarının hızlıca eriştiği bilgiye önem verir ve arama sonuçları algoritmasında bu unsura çok değer verir. Ek olarak sayfalar arası geçişin hızlı olduğu web siteleri de Google nazarında daha etkilidir. Bu bakımdan eticaret sitenizin sayfalarının açılma hızı SEO çalışmaları açısından büyük önem taşır. Öncelikle eticaret sitenizin Türkiye merkezli bir sunucuda bulunması, gereksiz kodlamaları barındırmaması, görsellerin optimize edilmesi gibi konuları gözden geçirmelisiniz.

Site Haritası Nedir?

Genellikle sitemap.xml olarak oluşturulan ilgili sitenin içeriklerini arama motorlarına bildiren ve web sitesinin ana dizininde bulunan dosyadır. Çoğunlukla alanadi.com/sitemap.xml şeklinde oluşan bu harita web ya da eticaret sitesinin urllerini listeler ve arama motorlarına raporlar. Bu dosyanın eticaret sitenizde bulunması ve ek olarak her bir eklenti ya da güncellemede kendisini otomatik olarak yenilemesi SEO çalışmalarında size artı puan katar. Bu bakımdan bu özelliğin otomatik olarak kendisini güncellediği yapılarda seçim yapmanız SEO çalışmaları açısından size artı puan sağlayacaktır.

Eticaret Siteniz İçin Etkili SEO İpuçları

İçerik Çok Değerlidir

Altyapı konusunda Google kriterlerine uygun bir seçim yaptığınızı varsayarak artık SEO açısından en önemli konumuz eticaret sitenizin içerikleri olacaktır. İçerik çok değerlidir ve içeriklerinizin kullanıcılarınızı memnun edip etmeme karşılaştırması SEO çalışmalarınızın başarılı olup olmayacağını belli edecektir. Eticaret sitenizin içerikleri sadece ürünlerinize ait detay alanları değildir. Eticaret sitenizde mutlaka bir blog bölümü olmasına ve bu bölüme düzenli olarak SEO uyumlu , özgün içerikler girmeye özen göstermelisiniz.

Eticaret Sitenize Blog Oluşturmak

İnternet üzerinden her ne satıyor olursanız olun eticaret sitenize bir blog bölümü oluşturun. Bu bölüm altında ürünleriniz ile ilgili fayda sağlayıcı, özgün ve ilgi çekici içerikler oluşturun. Örneğin su arıtma cihazı satan bir işletme iseniz, günlük içilmesi gereken su miktarı ve bunun faydalarını açıklayan bir blog yazısı oluşturabilirsiniz. Veya asansör bakımı yapan bir firma asansörlerin bakımı - ya da asansörde kalma halinde yapılacaklar şeklinde bir blog yazısı hazırlayabilir. Bu içerikler ilgi çektiği takdirde ekstra ziyaretçi getireceği için ilgili web sitesine oldukça fayda sağlayacaktır. Blog içeriklerinizde paragraf aralarında kullanıcının ilgisini çekebilecek ürünlerinize link vermek site içi SEO çalışmaları açısından size fayda sağlayacaktır. Bu bakımdan gerekli yerlerde, abartıya kaçmadan siteniz içinde sayfalar arası linkler verebilirsiniz. Blog yazısı veya ürün içeriklerinizi oluştururken imla kurallarına dikkat etmeli ve cümlelerinizi doğru ve akıcı şekilde kurmalısınız.

Ürün Detaylarına Özen Göstermek

Ürün detay sayfanıza maksimum önem gösterin. Aynı ürün yüzlerce web sitesinde satışa sunulmuş olabilir ama siz diğerlerinden farklı olun. Ürüne ait bir hikaye oluşturun ve kendinizce detaylandırın. Bu çalışma ürün sayfanızı rakiplerinizden farklılaştıracak ve ilgi çekici hale getirecektir. Bu önerimizi dikkate alın ve ürün sayfalarınıza ekstra özen gösterin. Ürün sayfanızda özgün içerik oluşturma, görsel ya da video yayınlamak size oldukça katkı sağlayacaktır.

Başarılı Bir SEO Sonucu için İçeriklerinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Özgün içerikler üretmek
  • Akıcı ve anlaşılır cümleler oluşturmak
  • Konu tekrarı yapmamak ve yalın olmak
  • Anlatım bozukluklarından kaçınmak
  • İmla kurallarına dikkat etmek
  • Yeterli uzunlukta içerik üretmek
  • Karmaşık yazı tipi ve stillerinden uzak durmak
  • Özgün ve kaliteli görsellere yer vermek
  • Görselleri optimize etmek

Ürün Görsellerini Özgün ve Kaliteli Kullanmak

Eğer mümkünse bir ürün için birden fazla görsel kullanın. Bu görsellerin kaliteli göründüğünden emin olun; ancak web sitesi standartlarına göre de yüksek boyutta olmamasına dikkat edin. Etkili bir SEO çalışmasında ürün görsellerinizin de önemi büyüktür. Ayrıca ürün görsellerinin alt etiketlerinde ürün başlığının geçtiğinden emin olun. Resimlerdeki alt etiketi SEO açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Eticaret Siteniz İçin Etkili SEO İpuçları

Video Yayınlamanın SEO Çalışmalarında Önemi

Video içerikler her zaman kullanıcıların ilgisini çeker. Bu doğrultuda özgün bir video ürettiğiniz bir ürününüz ziyaretçileriniz için çok çekici bir hale gelebilir. Bir eticaret sitesi sahibi olarak ürünleriniz için özgün ve hiç yayınlanmamış videolar üreterek, bu videoları ürünlerinizin içerisinde paylaşmanız size çok ciddi olumlu katkılar sağlayacaktır. Kullanıcı ilgisini çekmek ve çok ziyaretçi kazanmanız SEO çalışmalarında başarılı olmak için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda bir Youtube kanalı oluşturmanız ve altına video içerikler yüklemeniz size SEO çalışmalarında oldukça fayda sağlayacaktır.

Eticaret sitenize ait ürünlerinize ayrı ayrı videolar üretmek ürünlerinizi arayanlar ve merak edenler için oldukça ilgi çekici ve etkili olacaktır, bu bakımdan ürünlerinize ait video üretimi için ciddi bir zaman ayırmayı göze almalısınız.

Sosyal Medyaya Önem Vermek

SEO çalışmalarında önemli ve etkili bir kriter sosyal medya kullanımıdır. Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Linkedin gibi kaynaklarda etkin olmanız SEO çalışmalarınızda size olumlu etkiler getirecektir. Bu bakımdan sosyal medya araçlarını profesyonelce kullanmanız ve çok etkileşim almanız oldukça önemli. Eğer bu mecralarda yetersiz kaldığınız durumlar var ise profesyonel bir sosyal medya ajansından destek almanızı öneririz. Bir eticaret sitesi sahibi iseniz Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest ve Lınkedin gibi mecralarda etkin olmanız, etkileşimlerinizin olması eticaret sitenizi başarıya götürecektir.

Kırık Bağlantılardan Kurtulmak

Eticaret sitenizde çalışmayan dahili bağlantı var ise bunları çalışır hale getirin ya da kaldırın. Çalışmayan urller ziyaretçiler için hiç istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden kırık linkler barındıran web siteleri SEO açısından olumsuz etkilenirler.

Google Analytics Kullanmak

Eticaret sitenizi mutlaka Google Analytics ile entegre edin ve günlük olarak bu araç üzerinde eticaret sitenizi kontrol edin. Özellikle eticaret sitenizden çabuk ayrılan ziyaretçilerin hangi sayfadan sitenize giriş yaptığını ve hangi sayfadan sitenizden ayrıldığını görebilmek, içeriklerinizi geliştirmeniz konusunda size ışık tutabilir. Ayrıca ziyaret süresi ortalama olarak düşük olan sayfalarınız da SEO açısından size zarar verecektir. Çünkü bu sayfalar kullanıcılarını memnun etmemiş olacak ki kullanıcılar hemen sayfadan ayrılmış... Bu içerikleri tespit ederek içeriklerinizi daha ilgi çekici hale getirmek veya bu sayfaları tamamen silmek SEO çalışmaları için faydalı olacaktır.

Eticaret Siteniz İçin Etkili SEO İpuçları

Google Search Console Kullanmak

Eticaret sitenize ziyaretçi getiren organik anahtar kelimeleri Google Search Console ile izleyebilirsiniz. Google Search Console kullanmak anahtar kelimeleriniz ile ilgili size etkin bir bilgi ve istatistik sunacağı için size artı bir SEO katkısı sağlayacaktır. Bu uygulama üzerinde bir anahtar kelimede Google'da kaçıncı sırada yer aldığınızı günlük, aylık veya istediğiniz zaman aralığına göre ortalama olarak görebilmeniz mümkün.

Eticaret Siteniz İçin Etkili SEO İpuçları

Backlink Almak

Backlink yani eticaret sitenize harici ve kaliteli sitelerden link almak SEO çalışmaları açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden kaliteli ve ziyaretçi sayısı yüksek forum veya internet sitelerinden sitenize link almaya çalışmalısınız. Bunu da içeriğinizi kaliteli olarak üreterek ve sosyal medyada bu içerikleri duyurarak sağlayabilirsiniz. Çünkü kaliteli içerikler internet ortamında kolayca yayılır ve bu da birçok backlink almanız ile sonuçlanır.

Site içi Bağlantılar Oluşturmak

Sitenizin menüsü yani navigasyonu haricinde de içerikleriniz arasında diğer sayfalarınıza yönlendiren urller konumlandırın. Örneğin x ürününüzle ilgili bir blog yazısı hazırladığınızda bu yazı içerisinden anlamlı bir cümle ile x ürününe yönlendirme yapın. Ya da bir blog yazınızda konuyla ilgili bir diğer blog yazınıza link verin; "bu yazımız da ilginizi çekebilir" gibi...

Profesyonel SEO Hizmeti Almayı Değerlendirin

Profesyonel SEO hizmeti almak eticaret siteniz için harika bir çözüm olabilir. Profesyonel SEO uzmanları eticaret siteniz ile ilgili tüm eksiklikleri tespit edip size oldukça yarar sağlayacak bir iş metodu sunabilirler. Siz eticaret satışlarınıza konsantre olurken bu ajans sizin SEO çalışmalarınızı yönetebilir ve sizi başarıya ulaştırabilir.

Başarılı bir SEO çalışması ile Google'da ilk sayfada yer alarak daha fazla sipariş alabilirsiniz. Eticaret siteniz için ürünlerinizi arayan ne kadar çok kişiye ulaşabilirseniz o kadar iyidir. Sitenize gelen ziyaretçi grubunun herbir yaptığı online alışveriş size artı bir değerdir. Bu yüzden eticaret siteniz için SEO çalışmalarına önem vermeli ve profeyonel SEO hizmeti almaya sıcak bakmalısınız. SEO çalışmalarında başarılı olan bir eticaret sitesi; yani sattığı ürün grubu ile ilgili aramalarda ilk sayfada yer alan bir eticaret sitesi, müşteri hizmetleri ve operasyonu da iyi ise kesinlikle başarıya ulaşacaktır.

SEO önerileri için madde madde öneriler içeren harika bir kaynak: SEO için Altın Değerinde 70 Öneri

SEO danışmanlığı hakkında ilginizi çekebilecek bir içerik: SEO Danışmanlığında Takip Ettiğim Süreçler

09/11/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı