E-ticaret Siteni Yayına Almadan Önceki Kontrol Listen

E-ticaret siteni yayına açmaya karar verdin mi? Ürünlerinin girişini, ödeme altyapısı ayarlarını, kargo seçimlerini düzenledin ve artık hazırsın! O halde e-ticaret siteni yayına almadan önceki kontrol listeni de biz sana verelim.

E-ticaret Siteni Yayına Almadan Önceki Kontrol Listen

Title ve Meta Description Alanlarını Kontrol Et

Hem ana sayfan hem de diğer sayfaların için title ve description alanlarını kontrol etmelisin. Tüm sayfalarında bu alanlar farklı olmalıdır ve aynı title ve description alanlarını başka sayfalarında kullanmamalısın. Arama motorları için bu iki alanın çok önemli olduğunu unutma. Ek olarak bu alanlarda e-ticaret siten ile ilgili anahtar kelimeleri kullanmalısın. Ayrıca title kısmının 65 karakteri, description alanının da 160 karakteri geçmemesine dikkat etmelisin.

Sitemap.xml ve Robots.txt Dosyaların Mevcut mu?

Arama motorları için çok önemli olan bu iki dosya e-ticaret sitenin ana dizininde mevcut mu? Bazı sistemlerde bu iki dosya otomatik oluştuğu gibi bazı sistemlerde bunları manuel yüklemen gerekebilir. www.siteniz.com/sitemap.xml ve www.siteniz.com/robots.txt şeklinde url girerek bu dosyaların sitende olup olmadığını kontrol etmelisin. Eğer bu iki dosya; ya da birisi sisteminde bulunmuyorsa hemen altyapı sağlayıcın ile iletişime geçmelisin.

Peki bu dosyalar ne işe yarar?

Sitemap.xml Nedir?

Kısaca web sitendeki tüm urlleri belirli bir hiyerarşik yapıda arama motorlarına gösteren dosyadır. Bu dosya ile arama motorları web siteni daha çabuk keşfeder, yeni eklenen urlleri (yani ürünleri) daha hızlı indekslerine alırlar. Bu dosyanın sistemsel olarak otomatik oluşması ve güncellenmesi senin için artı bir değerdir. Lakin eğer ki böyle bir imkanın yoksa bu dosyanı her daim güncel tutmalı, artık var olmayan ürünlerini bu dosyadan kaldırmalı, yeni ürünlerini de bu dosyaya girmelisin.

Robots.txt Nedir?

Web sitenin arama motorları tarafından hangi bölümlerinin indekslenmesini, hangi bölümlerinin indeklenmemesini belirttiğin bir komut dosyasıdır. SEO altyapısının daha başarılı olması için bu dosyanın mutlaka web sitenin ana dizininde bulunması gereklidir.

En saf haliyle robots.txt dosyasında şu komutun bulunması yeterlidir:
User-agent: *
allow:/
Bu komutun bulunduğu web sitesi için arama motorları web sitesindeki tüm dizinleri indeksleme hakkına sahip olurlar.

Arama motorlarının kayıt etmesini istemediğin sayfa ya da dökümanlar için de şu komutlar kullanılmalıdır:
Disallow: /pdfler/ (Pdfler klasörü ve altındaki dosyaları indeksleme anlamına gelir.)
Disallow: /ornek.pdf (Bu dosyanın indekslenmemesi gerektiği anlamına gelir.)

Özetle, SEO açısından oldukça önemli olan sitemap.xml ve robots.txt dosyalarının web sitenin ana klasöründe olduğundan emin olmalısın.

Canonical Etiketi Tanımlı mı?

E-ticaret sitenin tüm sayfalarında Canonical etiketi tanımlı mı kontrol etmelisin.

Canonical tanımı bir web sitesindeki urlnin en değerlisidir, yani taranması gerekli benzersiz bir sayfa olduğuna işaret etmesi açısından önemlidir. Örneğin site.com - site.com/index.html - site.com/index.php https://site.com - https://www.site.com bütün bu saydığımız urller esasında aynı sayfadır. Ancak Google bu linkleri ayrı olarak indeksler ve bu durumda kopya içerik, ya da çok benzer içerikli sayfalar bulundurduğundan SEO puanın olumsuz etkilenir. Bu durumda Canonical tanımı devreye girer ve canonical meta etiketini ilgili sayfana girmen ana urlni Google'a bildirmeye yeter. Ya da bir ürün sayfanın urlsi şu ise https://www.site.com/urunadi-98 ve bu sayfa https://www.site.com/urun-98 şeklinde de açılıyorsa, bu sayfanın Canonical etiketi https://www.site.com/urunadi-98 olmalıdır ki, diğer yazılmış ve çalışan urllerin de bu sayfaya ait olduğunu, kopya içerikli başka bir sayfa olmadığını arama motorlarına bildirmiş ol.

Sitende Kırık Link Olmasın

Hem kullanıcı deneyimi; hem de SEO açısından e-ticaret sitende çalışmayan hiçbir link olmasın. Tüm sitenin sayfalarını tek tek dolaş ve kırık link varsa onları ortadan kaldır. Ziyaretçilerin e-ticaret siteni gezerken çalışmayan bir linke tıkladıklarında duvara çarpmış gibi hissederler. Bu tip durumların ziyaretçilerinin web sitenden erken çıkmasına sebep olabileceğini unutma.

Sitendeki Ürünlerinin Görseli ve Detaylı Açıklaması Mevcut mu?

E-ticaret sitene ürünlerini girdin, peki ürünlerinin her birinde görsel(ler) mevcut mu kontrol etmelisin. Yine aynı şekilde girdiğin tüm ürünlere ait detaylar, açıklamalar ilgili ürüne girilmiş olmalı.

İletişim Herşeydir!

E-ticaret sitende adres, telefon, e-posta gibi iletişim bilgilerine yer verdin mi, kullanıcılar bu bilgilere kolayca ulaşabiliyor mu kontrol etmelisin. Ayrıca müşteri destek, iade talebi gibi kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak formlara da e-ticaret sitende yer vermelisin.

Kullanıcılarını tatmin edecek düzeyde müşteri hizmetleri bölümü oluşturmalısın. Bu bölümde kullanıcıların sipariş aşamasından, sipariş sonrasına kadar tüm detaylara ulaşabilmelidirler.

Google Analytics Tanımladın mı?

E-ticaret siteni Google Analytics'e bağlamalısın. Google Analytics web sitendeki ziyaretlere ait tüm verileri sana anlık olarak sunar ve istediğin zaman bu raporları izlemeni sağlar. SEO açısından da Google Analytics'e bağlı olman oldukça önemli.

Sosyal Medya Hesaplarını Bağladın mı?

Sosyal Medya e-ticarette en büyük destekçin. Tüm sosyal medya hesaplarını e-ticaret sitene tanımlamalısın. Ziyaretçilerin e-ticaret siten üzerinden sosyal medya hesaplarına ulaşabilir, seni takip etmeye başlayabilir ve bu sana artı etkileşimler sağlar.

Google Business Kaydı

Google Business'e kayıt olmalısın. Google'da arandığında fiziksel olarak var olduğunu kullanıcıların görecek ve bu sana artı puan katacaktır.

Deneme Siparişleri Ver

E-ticaret siteni yayına almadan önce 4-5 tane deneme siparişi ver. Havale, kapıda ödeme ya da kredi kartı gibi tüm ödeme seçenekleri ile deneme siparişleri ver. Kargo, ücret ve teslimat bilgilerinin tüm detayı ile sana ulaştığından emin ol ve eksiklikler varsa hemen altyapı sağlayıcına ulaş.

Evet, bizden şimdilik bu kadar. Yukarıda belirttiğimiz bir çok özellik seni yormadan Clouds Eticaret'in altyapısı içerisinde zaten var. Eğer e-ticarete başlamak istiyorsan Clouds Eticaret'i de denemeni öneririz. Aklına takılan sorular varsa bize ulaşabilirsin.

02/03/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı