Eticaret Siteniz için Google Ads Yeniden Pazarlama Görüntülü Reklam Kurulumu

İnternet reklamcılığının en etkili türlerinden birisi olan yeniden pazarlama bir internet sitesine ziyarette bulunan kişilere, sonraki internet gezintilerinde önceki site ziyaretlerine ilişkin gösterilen reklamlara verilen isimdir. Yani x kullanıcısı eticaret sitenizi ziyaret ettikten sonra, Google Ads reklam yayınlanan diğer siteleri gezdiğinde sizin reklamlarınızı görüntüler ve sitenizi tekrar ziyaret eder. Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıya sonrasında gösterilen reklamlara da yeniden pazarlama - remarketing adı verilir. Ve elbette tekrar eden bu ziyaretler ilgili ziyaretçinin e-ticaret sitenizden alışveriş yapma olasılığını attırır.

Bu yazımızda en çok kullanılan yeniden pazarlama reklam türü olan Google Ads görüntülü reklamlarının kurulumunu detaylıca anlatmaya çalışacağız. Google Ads görüntülü reklamlar, girmiş olduğunuz çoğu haber, blog vb. gibi sitelerde ya da Youtube.com üzerinde görmüş olduğunuz banner tipi reklamlardır. (Bu banner reklamlar yeniden pazarlama haricinde de yeni kullanıcılara gösterilebilir, bu başka bir konumuzun yazısı)

Google Görüntülü Reklamı

Google Görüntülü Reklamı

Yeniden pazarlama görüntülü reklamları oluşturmadan önce Google Ads'in eticaret sitenizi ziyaret edenleri tespit etmesi ve bunları bir grup altında toplaması için birkaç işlem yapmalıyız.

Google Ads hesabınıza giriş yaptıktan sonra sağ üstte bulunan "Araçlar -> Kitle Yöneticisi" menüsünü tıklayarak yeniden pazarlama kitlenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Yeniden Pazarlama için Kitle Oluşturmak

Sonrasında açılan sayfada "+" tuşuna basarak, "Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar" menüsüne tıklamalısınız.

Yeniden Pazarlama için Kitle Oluşturmak

İlerleyen adımda listenize bir isim vermeli: "alanadi.com ziyaretçileri" gibi, eticaret sitenizin urlsini girmeli ve bu urlyi içeren tüm sayfaları gezen kişiler ya da sadece bu urlyi ziyaret eden kişiler gibi seçim yapmalısınız. Buradaki ayrım ise şudur: eticaret sitenizde çok farklı kategoriden çeşitli ürün satış yapıyorsanız sadece bir ürüne ait urlyi gezen kişileri hedefleyebilirsiniz. Ancak eticaret siteniz belirli bir grup için ürün satışı yapıyor ise tüm sitenizi gezen kişileri hedefleyebilirsiniz. Örneğin hem cep telefonu hem de hırdavat ürünleri satan bir eticaret sitesine sahipseniz, belirli bir sayfayı gezen kullanıcıları hedef almalısınız. Ancak gümüş takı satan bir siteniz var ise eticaret sitenizdeki tüm urlleri gezen kişileri hedef alabilirsiniz. Sonuçta benzer ürün grubuna yönelik ürünleriniz var ise tüm eticaret sitesi ziyaretçileriniz tüm ürünleriniz ile ilgilenebilirler. Biz bu yazıdaki örneğimizde tüm urlleri gezen ziyaretçileri hedefleyeceğiz...

Yeniden Pazarlama için Kitle Oluşturmak

Bu bölümde "Listeyi son 30 gün içinde kurallara uyan kullanıcılarla önceden doldur" ya da "Boş bir liste ile başla" seçeneklerini göreceksiniz. Liste oluşturulmaya başlarken "30 gün öncesine kadar ziyaretçileri" de Google'ın listeye alması sizin için daha iyi.

Son olarak listeye giren kişilerin kaç gün boyunca listede kalması gerektiğini belirtmelisiniz. Ürününüzün niteliği, satın alınma sıklığına göre bu gün sayısını azaltıp, arttırabilirsiniz. Örnek olarak bir dizüstü bilgisayarı satışı yapan eticaret sitesi listede kalma süresini 30 gün belirleyebilir çünkü 30 gün içerisinde bu ürünü arayan kişinin satın alım işlemini tamamlama olasılığı yüksektir. Ancak kedi maması satan bir petshop bu süreyi 400 gün dahi yapabilir çünkü ziyaretçi başka siteden ürünü sipariş verse dahi bu ürünü belirli rutinlerde sipariş vermektedir. Bu yüzden bu liste gün sayısını ürün grubunuza göre belirlemeniz sizin için faydalı olacaktır. Hemen bir dipnot verelim: dizüstü bilgisayar örneğinde 30 günden fazla süren bir kararsızlık ya da 2 ay sonra tüketicinin işlem yapma ihtimali yok mudur? Elbette vardır, ancak çok iyi düşünerek bu grubun listede kalıp kalmamasına karar verilmelidir. Lakin bu listeniz büyüdükçe tıklanma oranlarınız artacağı için gereksiz kişilerin reklamlarınızı tıklamasını engellemek bütçeniz ve reklamlarınızın verimliliği için önemlidir. Örneğin 200 gün sonrasındaki listenizin ana kalabalığını bu dizüstü bilgisayarı alanların oluşturduğunu düşünürsek, sizden sipariş verme olasılığı olan diğer kişilere daha az reklam gösteriliyor olma durumu ortaya çıkabilir. İyi bir analiz ile listelerin yönetimi yapılmalıdır.

Yeniden Pazarlama için Kitle Oluşturmak

Sonrasında "Kitle Oluştur" tuşuna basarak yeniden pazarlama için hedef kitlenizi oluşturmanın son adımına geçebilirsiniz. Karşınıza açılan sayfanın sol menüsünde bulunan Kitle Kaynakları menüsüne tıklamalısınız ve ardından şu adımları takip etmelisiniz: Google Ads Etiketi -> Ayrıntılar -> Etiket Ayarları -> Global Site Etiketi... Global Site Etiketi altında size verilen kodu eticaret sitenizin izlenmesini istediğiniz tüm sayfalarına eklemelisiniz. Bu işlemi de yaptıktan sonra artık Google sitenizi ziyaret edenleri depolamaya başlayacak. Muhtemelen 1-2 gün içerisinde Google belirli bir ziyaretçi depolaması yapacak ve artık yeniden pazarlama görüntülü reklamları oluşturmaya hazır olacaksınız.

Yeniden Pazarlama için Kitle Oluşturmak

Yeniden Pazarlama Görüntülü Reklam Oluşturmaya Başlayalım mı?

Kitlemizi oluşturduğumuza göre artık bu kitle için yeniden pazarlama reklamları oluşturabiliriz. "Yeni kampanya oluştur" butonuna tıkladıktan sonra "bu kampanyanın sizin için başarılı olmasını sağlayacak hedefi seçin" seçeneklerinden "Satış" olanını işaretleyip devam ediyoruz. Sonraki adımda "Görüntülü Reklam Ağı" seçeneğini işaretliyoruz.

Yeniden Pazarlama Görüntülü Reklam Oluşturmaya Başlayalım mı?

Arkasından ise "Standart görüntülü reklam kampanyası" seçeneğini seçip en alta da reklamlarımız tıklandığında açılacak e-ticaret sitemizin urlsini giriyoruz. Şimdi önümüze açılan sayfada kampanyamız için bir isim oluşturuyor ve teklif verme usülü olarak Manuel TBM'yi seçiyoruz. Manuel TBM'de tıklama başına ödenecek en yüksek rakamı kendiniz belirlersiniz. Google Ads üzerinde yeni iseniz bunu seçmenizi öneririz. Ardından günlük harcamak istediğiniz maksimum bütçe sorulacaktır. Bu alanı da doldurduktan sonra devam ettiğinizde size erişmek istediğiniz hedef kitleler sorulacaktır, bu alanda da yukarıda oluşturduğumuz yeniden pazarlama yapılacak kitleyi seçmeniz gereklidir. Reklamınızın teklif verme türünü manuel TBM olarak seçtiğimiz için bir sonraki adımda bize tıklama başına vermek istediğimiz maksimum tutar sorulacaktır. Bu alana 1₺ girişi yapıp, günlük bütçenizi de 50₺ olarak belirtirseniz, günlük ortalamada 50₺ harcar ve 50 tıklama alırsınız. Bütçe ve tıklama başı teklifler için sektör ve ürün grubu belli olmadan genel bir öneride bulunmak pek doğru olmaz. Bu yüzden burada rakam ya da bütçe belirtemiyoruz. Ancak günlük 30₺ bir bütçe ve tıklama başı 0,75₺ değerleri ile görüntülü reklamları başlatıp, gidişata göre yükseltme yapabilirsiniz. Düşük ile başlayıp, izlemeye göre yükseltmek sizi maddi zarardan kurtaracaktır.

Verdiğiniz tıklama başı değerler, yine klasik Google Ads'te olduğu gibi ihale üzerinden reklamlarınızı konumlandıracaktır. Örneğin sizin sitenizi ve rakibinizin sitesini ziyaret etmiş bir kullanıcı bir haber sitesine girdiği zaman teklifi daha yüksek olan firmanın reklamını önce görecektir. Ya da sayfanın üstünde teklifi yüksek olan sitenin daha büyük bir reklamı, daha düşük olanın daha altlarda daha küçük bir reklamı yer alabilecektir.

Şimdi Sıra Reklamları Oluşturmakta

Google Ads üzerinden belirli boyutlara göre resim bannerlar oluşturmak mümkün. Yani Google'ın desteklediği 20'den fazla boyut için resim banner oluşturup (jpg,png,gif vb.) yükleyebilirsiniz. Ancak Google bu konu ile tek tek uğraşmamamız adına, reklam alanlarına otomatik adapte olan görsel reklam çeşidini bize sunmakta. Buna göre biz ayrı ayrı boyutlarda 20'den fazla banner kaydetmek yerine, logo, resim hatta video yükleyerek, başlık ve açıklamalar girişi yaparak görsel bannerların Google tarafından ilgili sitede en makul ölçüde otomatik yayınlanmasını sağlayabiliyoruz. Özetle en az 1 logo, 1 resim, başlıklar ve açıklamalar ekleyerek Google'ın bizim adımıza görsel bannerlar oluşturmasını sağlayabiliriz.

Örneğin bir haber sitesinde dikey bir banner var ise sizin reklam öğelerinize göre en iyi görüntülenecek şekilde bu banner oluşturulacaktır. Tek tek ve ebat ebat görsel bannerlar yüklemek yerine bu yöntemi kullanmanızı önermekteyiz. Bu yöntemin bir diğer önemli özelliği de reklamlarınız tüm banner alanlarına göre otomatik oluşacağından görüntülenmeme ya da yeniden pazarlamadaki kitlenizi kaçırma durumunuz olmayacaktır.

En az 1 logo, 1 resim ve mümkünse 1 video eklemeniz reklamlarınızın performansı için önemli kriterler. Yine 4-5 başlık, uzun açıklama ve açıklama girişi yapmanız reklamlarınızın oluşturulması açısından önemli. Başlık ve açıklamalarınızı oluştururken yaratıcı olmaya çalışmanız, eski ziyaretçilerinizin dikkatini çekmekte önemli bir unsurdur. Örneğin başlık içerisinde ürün adını yazmak yerine "En uygun fiyatlı x ürün bizde", "Sınırlı sayıda ürün için indirimi kaçırma" gibi kullanıcıyı teşvik edici mesajlar eticaret sitenin satışlarına olumlu katkıda bulunacaktır. Reklamlarınız için eğer mümkünse daha çok resim eklemeniz, oluşturulacak reklam kombinasyon seçeneklerini arttıracağı için size daha faydalı olabilir.

Yeniden Pazarlama için Görüntülü Reklam Oluşturmak

Oluşturulan Bu Reklamlar Hangi Web Sitelerinde Gösterilir?

Ekstra bir ayar ya da güncelleme yapmaz iseniz Google Reklam Yayıncısı tüm sitelerde reklamlarınız bütçeniz ve teklifiniz dahilinde gösterilir. Örneğin Hürriyet, Sözcü, Sabah, Milliyet vb gibi tüm haber siteleri Google Ads yayıncısıdır. Aynı zamanda Mynet gibi portallar da Google Reklamları yayınlar. Yine Youtube.com bir Google Ads yayıncısıdır. Kısaca önde gelen ve çok ziyaretçisi bulunan %95 site Google Ads Reklamlarını yayınlar. Dolayısı ile yeniden pazarlama reklamlarını yukarıda belirttiğimiz şekilde önde gelen web sitelerinde gösterebilirsiniz.

Ek olarak reklamlarınızın yayınlanacağı internet sitelerini kendiniz belirleyebilirsiniz. Bunun için Google Ads bölümünde solda bulunan Hedef Kitleler altındaki Yerleşimler seçeneğini kullanabilirsiniz. Ancak kampanya amacınız eticaret sitenizi ziyaret edenleri tekrar eticaret sitenize getirmek olduğu için bunu kullanmamanızı ve tüm Google Ads Reklam Yayıncılarında reklamlarını göstermenizi öneririz.

Tek Bir Ürün için Yeniden Pazarlama Reklamları Nasıl Oluşturulur?

Tek Bir Ürün için Yeniden Pazarlama Reklamları Nasıl Oluşturulur?

Tüm eticaret siteniz genelinde değil de, sadece bir ürününüze özel yeniden pazarlama reklamları da oluşturabilmeniz mümkün. Yukarıda url seçimi yaparken sadece bu urlyi dahil et diyerek kayıt altına aldığımızda, ilgili yeniden pazarlama listesi sadece o urlyi ziyaret eden kullanıcıları kapsayacaktır. Yani tek bir ürün özelinde de yeniden pazarlama reklamları oluşturabilirsiniz.

Satışlarınızı Arttırmada En Etkili Yöntem Yeniden Pazarlamadır

İlk kez ziyaretçinizi organik arama, Google Ads, sosyal medya ya başka bir şekilde e-ticaret sitenize getirdiniz. Ancak ilk aşamada bu ziyaretin direk satışa dönmesi az bir olasılık olabilir. Yeniden pazarlama reklamları ile eticaret sitenizi 1 kez ziyaret eden kişiyi ağınıza dahil etmeniz, bu kişinin internette sizin sitenizden bağımsız olarak gezerken reklamlarınız ile karşılaşması sizin adınıza çok önemli bir unsur. Bu açıdan yeniden pazarlama reklamlarını mutlaka kullanmanızı önermekteyiz. Ek olarak yeniden pazarlama kampanyalarının satışlarınıza olumlu etki yapması yanında marka bilinirliğinizi de arttıracağını unutmayın. Bu yazımızda da bu konuyu detayları ile anlatmaya çalıştık, umarız faydalı olmuştur; haydi bakalım, bol satışlar :)

Bu yazımızda Google Ads yeniden pazarlama görüntülü reklamları oluşturmayı anlatmaya çalıştık. Google Ads üzerinde direk Youtube ya da Gmail üzerinden de yeniden pazarlama reklamları oluşturmak mümkün. Bunlar başka bir yazının konusu olduğu için bu yazımızda ele almadık, sonraki konularımızda bu öğeleri de detaylıca anlatmaya çalışacağız.

İlginizi çekebilir: E-ticaret Siten için Google Ads Kurulumu ve Kullanımı

Google Ads Konusunda Profesyonel Destek İstiyorsanız: Bize Ulaşabilirsiniz

06/10/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı