Eticaret Sitenizi Yönetirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Eticaret siteleri artık her sektör için hayatımızın içerisinde yer alıyor. Rutin alışveriş alışkanlıklarımız, ihtiyaçlarımız artık sadece yakın çevremizde bulabileceklerimizle sınırlı değil; bir çok online siteye ulaşabiliyor, rahatlıkla fiyat ve ürün karşılaştırması yapabiliyor ve ihtiyaçlarımızı daha pratik yollarla karşılayabiliyoruz.

Bir eticaret siteniz var ve siz de bu ihtiyaç karşılama alışkanlıklarının tedarik eden kısmındasınız. Siteniz hazır yayında, satış da yapıyorsunuz; ancak her zaman web sitenize de en az işinize gösterdiğiniz özeni göstermeniz gerektiğini biliyorsunuz.

Eticaret Sitenizi Yönetirken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Haklısınız. Hiçbir çalışma emek olmadan başarıya ulaşmıyor. Eticaret sitesinin sadece varlığı yetmiyor, doğru bir takip ve özveriyle sitenizi her zaman yeni kullanıcılara ulaştırabilir, geliştirebilir ve bu doğrultuda kendi işinizi de geliştirerek sektördeki yerinizi sağlamlaştırabilirsiniz.

Biz sizlere bu yazımızda en temel prensiplerle eticaret sitenizi nasıl doğru yönetebilirsiniz, bu detayları anlatmaya çalışacağız.

Sitem yayında ürünlerim de hazır, şimdi ne yapmalıyım?

Büyük bir özen ve özveriyle ürünlerinizin detaylarını, görsellerini yerleştirdiğinizi, firmanızın tanıtımına zaten yer verdiğinizi biliyoruz.

Eticaret öncesi konu hakkında bilgi edinebilmek için E-ticarete Başlamadan Önce Neler Gerekli? yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Sitenize her gün vakit ayırmalısınız

Her gün belli bir vakit sitenize yeni eklemeler ve kontroller için vakit ayırmalısınız. Ürünlerin detaylarını kontrol etmeli, eksik olduğunu düşündüğünüz bilgiler varsa tamamlamalısınız. Farklı sitelerde kontrol sağlamalı, sitenize bir müşteri gözüyle bakmalısınız. Ana sayfa ürünlerinizi güncellemeli, güncel olmayan bilgileri sitenizden kaldırmalısınız.

Yeni ürünler ve stok kontrolü

Web sitenizdeki ürünlerin her zaman elinizdeki bütün ürünleri gösterdiğine emin olmalısınız. Aynı zamanda sitenizde varolan ürünlerin de her zaman stoğunuzda bulunduğuna emin olmalısınız. Yine eticaret sitenizi müşteri gözüyle değerlendirin, Ürünleri geziyorsunuz ve baktığınız peşpeşe birkaç ürün stokta kalmadı olarak geliyor. Hem müşteriniz için sitenizde kötü bir deneyim yaşatmış olursunuz; hem de kendi satış yapma potansiyelinize zarar verirsiniz. Bunlara sebep olmamak için sitenizi gezin, ürün stoklarını tamamlayın. Hoşunuza gitmeyen içerik varsa düzenleyin.

Eticaret Sitenizi Yönetirken Profesyonel Görsel Kullanın

Ürün görselleriniz her zaman profesyonel olsun

Sitenize eklediğiniz tüm ürün görselleri yüksek çözünürlükte olmalıdır. Ürün resmi net olarak görünmeli, ürünün niteliğini anlatır açılardan fotoğraf çekilmelidir.

Eğer görselleri ya da en azından kullanım alanına ilişkin konsept görselleri kendiniz çekiyorsanız, temiz bir görüntü yakalamaya özen göstermelisiniz. Karmakarışık bir zemin üzerinde çekeceğiniz bir fotoğraf, ürün ne kadar güzel olursa olsun onu güzel göstermeyecektir. Mümkünse hep aynı zemin üzerinde fotoğraf çekmeniz, sitenizde fotoğraflarınız birarada dururken birbirleriyle olan bütünlükleri açısından sitenizde güzel bir görüntü oluşturacaktır.

Ana sayfa çok satılanlar, sizin için seçtiklerimiz, vb. kısımları düzenleyin

Eticaret sitenizin ana sayfasında gösterdiğiniz ürünlerinizi sıkı sık güncelleyin. Ana sayfanızda çok satanlar, fiyatı düşenler, sizin için seçtiklerimiz gibi bölümler var gibi düşünelim. Bu kısımda gösterdiğiniz ürünleri sık sık değiştirmelisiniz. Ziyaretçileriniz ana sayfanıza giriş yaptıklarında bu alana göz atacak, özellikle de sitenizi sık ziyaret ediyorlarsa bu alandaki önerileriniz ziyaretçilerinizin alışverişi daha hızlı yapmasına neden olabilir. Kitap satışı yapan bir eticaret siteniz var gibi düşünelim. Ne aradığını bilen ve belli bir ürün almak için sitenize giriş yapan ziyaretçileriniz de olacaktır. Ancak bir bakmak, ilgisini çeken bir şeyler satın almak için giriş yapan ziyaretçileriniz de olacaktır. İşte sizin için seçtiklerimiz kısmı da bu ziyaretçilerinizin ilgisini çekecektir. Popüler konular, yeni çıkan bir basım bu ziyaretçilerinizin kafa karışıklığının önüne geçerek, alışverişini tamamlamasına kolaylık sağlayacaktır.

Ana sayfanızda ürün slide kullanın ve güncel tutun

Sitenizin ana sayfasında ürün slideı ya da tam resim bir slide kullanıyorsanız eğer, bu kısımda kullandığınız tüm fotoğraflara özen göstermelisiniz. Banner resmi profesyonel bir şekilde hazırlanmış ve çözünürlüğü yüksek olmalıdır. Eğer kendiniz yapıyorsanız muhakkak güzel görseller seçin, geçiş yapacak tüm görselleri tam olarak eşit boyutlarda hazırlayın. Elbette, bu kısmı da sık sık güncellemelisiniz. Unutmayın; banner alanında kullanacağınız görsel sitenizin ilk açılışında hemen görünecektir. Sitenizin açılıştaki vitrini olacaktır yani. Burada kullanacağınız özenli görsellere sitenizin tüm çehresini etkileyecek ve farklı, profesyonel görünmesini sağlayacaktır.

Bu konuda profesyonel bir hizmet almanız her zaman önerilmektedir. Eğer bir uzmanlığınız yok ise, muhakkak web siteniz için bannerlar yaptırın, ihtiyacınız oldukça yenilerini yaptırın ve ana sayfanızda bu görselleri kullanın.

Araştırma ve geliştirmeye her zaman vakit ayırın

Hangi sektörde olursanız olun, rakipleriniz olacaktır. Her zaman rakip sitelerin takibini yapmalısınız. Fiyat avantajları, kargo kampanyaları ve hızlı gönderimler her durumda potansiyel müşterilerinizi cezbedecektir. Rakiplerinizin de bu avantajları nasıl kullandığına bakın.

Avantajlı kampanyalar hazırlayın

Fiyat avantajı her zaman alışverişi cazip kılan bir seçenektir. Online alışveriş yapan bir ziyaretçi, muhakkak satın alacağı ürünü başka sitelerdeki fiyatlarla da karşılaştıracaktır. Satın alım için sitenizi öne çıkaracak bir detay olan fiyat avantajını gözden kaçırmayın ve mümkün olan ölçüde avantajlı fiyatlar sunmaya çalışın.

Kargo kampanyaları da bunlardan biridir. Kargo ücretsiz ürünler tanımlayabilir ve bunları kargo ücretsiz yapabilirsiniz. Belli bir bedel üzerine ücretsiz kargo tanımlayabilir ya da tüm sitede kargo bedava kampanyası yapabilirsiniz. Böyle kampanyalarda ziyaretçiler özellikle ilk defa ürün alacakları sitelerde, bedenin uyup uymayacağını bilmedikleri sitelerde daha rahat alışveriş yapabilmektedir.

Eticaret Sitenizi Yönetirken Müşteri Memnuniyetini Önemseyin

Ürünlerin ne zaman kargolanacağı ve iade koşullanı sitenizde belirtin

İnternet alışverişi yapan kullanıcılarınız elbette ki ürünlerine bir an önce kavuşmak istiyorlar. Bu konuda hassasiyetler olduğunu düşünerek sitenizde ne kadar zaman içerisinde kargoya teslim edileceğini belirtebilirsiniz. Belli bir yoğunlu olsa dahi, bu yoğunluğu belirtip en erken ne zaman kargoya verileceğini belirtebilirsiniz. Böylece ziyaretçi ürünü satın alıp henüz kargoya verilmemiş ve bir bilgi alamadığı bir deneyim yaşamış olmaz. Örneğin saat 16:00'a kadar verilen siparişlerde aynı gün kargo gibi bir kampanya satın alım süreçlerini hızlandırır.

Müşteri memnuniyeti için her zaman ulaşılabilir olun

Eticaret sitenizin iletişim sayfasında size ulaşılabilecek bir telefon numarası, eposta adresi ve bir iletişim formu muhakkak olmalı. Tabii bunların sadece olması yetmez. Bu eposta ve formlara mümkün olan en kısa sürede geri dönüş yapmalısınız. Kullanıcılar, sipariş öncesinde ve sonrasında bir detay sorduklarında onlara ne kadar kısa sürede cevap verirseniz, memnuniyet derecesi ve müşteri sadakati de bu oranda artacaktır.

Eticaret Sitenizi Yönetirken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Ödeme seçenekleri çeşitliliği

Sitenizin ilk açılışında sadece tek ödeme seçeneği aktif etmiş olabilirsiniz. Ancak zaman içerisinde bunu genişletmeniz gerekli. Havale eft, kredi kartı kullanmayan ziyaretçileriniz için oldukça tercih edilebilir bir ödeme yöntemidir. Kapıda ödeme ile sipariş almanız, müşteri güveninin kazanılması açısından önemlidir. Kredi kartı ile ödeme en pratik yöntemdir ve farklı banka kredi kartlarına taksit yapabiliyor olmanız, ödeme kolaylığı açısından potansiyel müşterilerinizin, aktif müşteriye dönüşmesinde de önemli rol oynayacaktır. Daha eski yıllarda her bankadan sanal pos almak, daha maliyetli ve uzun süreçlere sebep oluyordu. Ancak artık günümüzde bütün bu detaylar alternatif ödeme yöntemleriyle daha da pratikleşmiş durumda ve emin olun size fazlasıyla katkı sağlayacaktır. Ek olarak uygunluğuna göre peşin fiyatına taksit kampanyaları da yapabilirsiniz.

Bütün bu saydığımız önerilerle birlikte tabii en önemli detay, özen göstermek, takip etmek ve geride kalmamaktır. Bütün bu detayları uygularken hassas olur ve müşteri gözüyle değerlendirmeler yapabilirseniz başarılı olmamak için hiçbir neden kalmaz.

09/05/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı