E-ticarete Başlamadan Önce Neler Gerekli?

E-ticaret ile online alışveriş neredeyse tüm insanların hayatını kolaylaştıran bir sistem haline geldi. Birçok insan artık tüm alışverişini internetten sağladığı gibi, online satış yapma fikri birçok tüketiciyi de üretici konumuna getirmeye başladı.

Eticarete Başlamadan Önce Neler Gerekli?

Peki nedir eticaret ve online satışı bu kadar cazip kılan?

Son yıllarda teknolojik olarak çok ciddi gelişmeler yaşanmaya başladı. Bunların beraberinde fiziki dükkan kiralarının fazla gelmesi, yeni neslin mobil alışkanlıkları, eticarete artan güven, daha geniş kitlelere hitap etme gerekliliği ve isteği sayesinde neredeyse tüm işlerimizi online ve olukça pratik bir şekilde halledebiliyoruz. Bu yeni gelişmeler hem yeni iş istihdamları yarattığı gibi hem de herkesin yaptığı işe olan özenini arttırmasını sağladı.

Fiziki olarak satışını yaptığınız ürünleriniz var diyelim. Çok işlek ve popüler bir caddede de dükkanınız olduğunu varsayalım. Hedef kitleniz yine de bu yerel kitle le sınırlı kalmaktadır. Ancak eticaret siteniz üzerinden satış yaptığınız zaman bulunduğunuz ülkenin tamamına satış yapabilmeye başlıyorsunuz. Böylece hem cironuzu arttırıyor; hem de sadece internette bir yüzünüz olmasını sağlayarak daha büyük kitleler ile daha çok birbirine önerecek insanlara ulaşmış oluyorsunuz.

Ya da kişisel olarak kendiniz bazı tasarımlar yapıyorsunuz, en basitinden birebir anlatımla pazarlamasını yaptığınız ürünler var diyelim. Daha geniş bir kitleye ulaşarak, üstelik müşterilerinize de daha pratik sipariş ve ödeme yöntemleri sunarak satışlarınızı arttırmak istemez miydiniz?

Bütün bu faktörler ve daha fazlasını göz önünde bulundurdunuz ve bir eticaret sitesi açmaya karar verdiyseniz bu yazımız da sizlere yardımcı olacaktır.

Öncelikle ürünlerinizi düzenleyin.

Siz ürünlerinizle ilgili her detayı biliyor olabilirsiniz, hatta bir çok kullanıcınız da biliyor olabilir; ancak belli bir kitle için çok yeni birşey sunuyor olabilirsiniz. Ürünlerinizin detaylarını, görsellerini güzelce hazırlayın. Kullanım alanlarına dair fikir ve önerilerde bulunun. Ürünleriniz için anlaşılır bir kategori yapısı oluşturun ki, ziyaretçileriniz sitenizi gezerken ürünleri kolayla bulabilsin ve inceleyebilsinler.

Kategori oluştururken nelere dikkat edilmeli konusunu Eticaret sitenizde Kategori Oluştururken Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz? başlıklı yazımızda detaylı olarak derlemiştik. Buradan da fikir edinebilirsiniz.

Anonim, Limited ya da Şahıs Şirketi Kurmalısınız

Ticaret yapabilmek için bir vergi numarasına sahip olmalısınız. Anonim Şirketi, Limited Şirketi ya da şahıs şirketi farketmez; ancak sanal pos başvurusu yapabilmeniz, kredi kartı ile ödeme alabilmeniz ve fatura kesebilmeniz için şirket olmanız gerekli. Hali hazırda bir şirketiniz var ise bu durumda bir adımı geçmişsiniz demektir. Ancak yoksa ve daha küçük ölçekli bir oluşum düşünüyorsanız bir şahıs şirketi kurabilirsiniz.

Eticarete Başlamadan Önce Neler Gerekli?

Eticaret Altyapısı Seçimi

Eticaret sitenizi oluşturacağınız bir platform da seçmeniz gerekiyor. Taleplerinize uygun bir özel yazılım eticaret sitesi yaptırabileceğiniz gibi, hazır eticaret yazılımı sunan paketlerden de yararlanabilirsiniz. hazır eticaret paketleri maliyet olarak özel yazılıma göre daha uygundur ve daha hızlı bir kurulum süresine sahiptir. Karar verdikten birkaç dakika sonrasında eticaret sisteminiz hazır olarak size sunulabilir bile. Burada karar verirken baz alacağınız birkaç kriter var. Ürünleriniz özel bir sipariş sistemi gerektiriyor ve buna bağlı talepleriniz de klasik eticaret anlayışından daha farklı ise, talepleriniz doğrultusunda özel yazılım eticaret hizmeti alabilirsiniz. Ancak talepleriniz istediğiniz kadar ürün eklemek, ziyaretçilerinizin de bu ürünlerinizi kredi kartı, havale, kapıda ödeme gibi seçeneklerle satın alması ise hazır eticaret yazılımları ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu durumda sitenize de daha çabuk kavuşmuş olacaksınız.

Bu konuyu daha detaylı incelemek isterseniz bu konuya ilişkin yazımıza göz atabilirsiniz. E-ticarete Başlarken: Hazır Altyapı mı? Özel Çalışma mı?

Eticaret sisteminize karar verdiğinizde hemen sitenizi yapılandırmaya başlamanız, vereceğiniz en doğru karardır. Siteniz bir dakikada kuruluyor olsa bile, içerisine ekleyeceğiniz ürünler ve girişini yapacağınız bilgiler var. Ek olarak, siteniz ne kadar çabuk yayına girerse, Google'ın indeksleme süreci de o kadar çabuk başlar. Siz ürünlerinizi ekledikçe sitenizi kaydına almaya başlar ve Google'da bulunabilirlik sürecinizi de site için işlemlerinizi yaparken başlatmış olursunuz. Elbette boş bir siteyi yayına açın demek istemiyoruz. 10 adet ürününüzü ekleyin, iletişim bilgilerinizi girin, havale ve kargo bilgilerinizi girin yeterli.

Bu süreçte ilgilenmeniz gereken bir diğer konu da kargo şirketi seçimi.

Türkiye'de hizmet veren bütün kargo firmaları ile görüşün. Gönderimlerinize ve aşağı-yukarı göndereceğiniz paket büyüklüklerine göre size tekil bir gönderimden farklı fiyat vereceklerdir. Kargonun Türkiye genelindeki dağıtım ağını ve bu konudaki şirket prensiplerini, müşteri memnuniyetine verdikleri değeri inceleyin. Hangisi ya da hangilerinin sağladığı şartlar size uyarsa o firmayla anlaşabilir ve daha uygun gönderim ücretleriyle çalışabilirsiniz. Bu da size kendi eticaret müşterilerinize kargo bedava ve belli bir tutar üzerine ücretsiz kargo kampanyalarında büyük avantaj sağlar.

Eticarete Başlamadan Önce Neler Gerekli?

Site adınızla birlikte kullanacağınız sosyal medya hesaplarınızı aktif edin.

İlk başta en azından Facebook ve Instagram sayfaları açmanız doğru olacaktır. Bu sayfalarınıza da yine özenmelisiniz. Ürünlerinizin güzel görsellerini, bilgilerini, iletişim bilgilerinizi paylaşmalısınız. Tabii takipçilerinizi de sıkmadan rutin bir düzende güzel gönderiler paylaşmalısınız. Bütün bunları yaparken kendinizi de kullanıcılarınızın yerine koyarak sosyal medya sayfalarınızı incelemelisiniz. İlgi çekecek özgün içerikler ve görseller paylaşmanız, sayfanızda gezen bir ziyaretçiden olumlu yorumlar almanıza sebep olacaktır.

Sosyal medya ve Google reklam seçeneklerini araştırın. Bu konuda bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. Kullanımlarının nasıl yapıldığına ve geri dönüşlerine dair pek çok yardımcı makale var, bunları okuyun ve bilgi edinin. Bu konularda profesyonel hizmet de alabilirsiniz.

Araştırma yapın

Sizinle aynı ya da benzer sektörlerdeki kullanıcılar neler yapmış inceleyin. Başarılı bir yapıyı kopyalamak değil elbette yapmanız gereken; ancak nelere dikkat etmiş, neler paylaşıyor. Sitesindeki ürünlerin görünümü nasıl, müşteri ilişkilerinde nelere dikkat ediyor. Bu detayları iyi analiz ederek, kendinize fikir edinebilirsiniz.

En önemlisi ise, fikirlerinizi hayata geçirmek için beklemeyin, ertelemeyin. Yukarıda bahsettiğimiz tüm detayları adım adım hayata geçirebilir, ürünlerinizi müşterilerilerinizle buluşturabilirsiniz.

Başlangıcınızı yaptıktan sonra sizi neler bekliyor incelemeniz için İnajans sitemizdeki E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir an önce eticaret sitenize sahip olmak istiyor ve sorularınıza cevap arıyorsanız, profesyonel destek almak için bize ulaşabilirsiniz.

14/04/2020

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı