E-Ticarette Satışa Hemen Başlamak

E-ticaret tüm dünyada ve ülkemizde 90’lı yıllarda yapılmaya başlanmıştır. Dijitalleşmenin artmasıyla da her geçen yıl e-ticaret için bir hacim artışına imkan tanımıştır. Normal ticarete kıyasla birçok avantaja sahip olan e-ticaretin yıllar içinde ani artış yaptığı zamanlar olmuştur. Örneğin akıllı telefonların gelişmesi, internet hızındaki artışa bağlı olarak web sitelerine girişin kolaylaşması ve pandemi süreci e-ticaret hacmini ani yükselmelere götürmüştür. Biz bu yazımızda hem satıcı hem de alıcı için birçok avantajı olan e-ticaret sistemini inceleyeceğiz ve pandemi sürecinde eticarete başlamanın faydalarından bahsedeceğiz.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, 1995 yılından itibaren internetin tüm dünyada kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıkan ve ticari etkileşimlerin internet üzerinden yapıldığı ticaret şeklidir. E-ticarette satılan ürünler sanal veya gerçek olabilir. Fiziksel bir ürün satın alabileceğiniz gibi, bir hizmet de satın alabilirsiniz. E-ticaretin normal ticaretten farkı, internet kullanılarak ve satıcıyla doğrudan iletişim kurulmadan yapılmasıdır. Ürünler kargo yoluyla veya mail olarak iletilebilir.

Eticarete Hemen Başlamak İstiyorsanız En İyi Eticaret Paketleri Hangi Özellikleri Barındırmalıdır? yazımızı da inceleyebilirsiniz.

E-Ticaretin Avantajları ve Dezavantajları

E-ticaretin, normal ticarete kıyasla birçok avantajı bulunmaktadır.

Eticaretin Müşteri Açısından Avantajları

  • Müşteri ürün ayrıntılarına, fiyatına ve resimlerine kolayca ulaşabilir.
  • Birçok benzer ürünü ve fiyatlarını görüp birbirleriyle karşılaştırma imkanı vardır. Bunun yanında aynı ürünü farklı fiyatlara satan satıcılar arasından en ucuza satanı tercih etme şansı da tanınmış olur.
  • Piyasadaki ürünleri en ucuza satan satıcının en çok tercih edilmesi mantığından dolayı bir rekabet vardır. Bu rekabete dayalı olarak ürünler, normal ticaretten daha uygun fiyatlara satın alınabilir.
  • E-ticaret, 24 saat açık bir mağazaya benzetilebilir. Müşteri ne zaman isterse o zaman alışverişini yapar. Bu da her meslek grubundan insanın alışveriş yapmasına olanak sağlar. Mağaza sadece normal mesai saatlerinde açık değil; 7x24 açık ve ulaşılabilir durumdadır. Bu da ziyaretçilere esnek alışveriş zamanlaması sunabildiği gibi, satıcıya da uyurken bile para kazanma imkanı sağlar.

Eticaretin Kullanıcıya Sağladığı Avantajlar

  • Alışveriş yapmak oldukça hızlı ve kolaydır. Teknolojinin de gelişmesiyle telefonlarda kayıtlı kart numarası kullanılarak tek tıkla sipariş verilebilir. Bir önceki siparişlere kolaylıkla ulaşılabilir, rutin alınan ürünler için tekrar seçeneklere bakmaya gerek kalmadan sipariş tekrarı yapılabilir.
  • Diğer müşterilerin yorumları görülebilir ve ürün hakkında daha fazla fikir sahibi olunur. Yorumlar, alışveriş yapan ziyaretçiler için her zaman satışı kolaylaştıran bir unsurdur. Giyim, elektronik ya da aksesuar ürün ne olursa olsun, eğer üründe yorum varsa ziyaretçi kafasındaki sorulara bu alanlarda yanıt bulabilir ve satın almaya daha çabuk yönelebilir.
  • İndirim ve kampanyaları takip etmek oldukça kolaydır.
  • İade hakları yasalarca güvenceye alınmıştır. Beğenilmeyen veya bir sorunu olan ürünler sorgusuz iade edilebilir.
  • Hediye olarak bir başkasına ürün göndermek oldukça kolaydır.
  • Genelde alınan ürünler için kargo bedavadır ve bu da alıcının uğraş göstermeden alışveriş yapmasına rağmen ek ücret ödememesi anlamına gelmektedir. Tabii bu arada ücretsiz kargo kampanyalarının da siparişi tamamlamada ne kadar etkin olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Eticaretin Satıcı Açısından Avantajları

  • Masrafsız ve kapanmayan bir mağazaya sahip olunur. Fiziksel mağazanın giderleri elbette daha yüksek olacaktır. Aynı zamanda fiziksel bir mağazanın bir açılış kapanış saati bulunduğundan 7x24 hizmetten söz etmek de mümkün olmaz. Hem satıcı satış yapmak için; hem de ziyaretçi alışveriş yapmak için mağazanın açık olan saatlerine bağımlı kalmazlar.
  • Küçük bir firma dahi olsa etkili satışlarla büyüyebilir. Kaliteli bir teknik destek hizmeti, müşteri memnuniyetini sağlamak için gereken özverinin yanında, doğru anlatılmış ürünlerle satış yaptığınızda müşterilerinizin sadakatini kazanmak zor olmayacaktır.
  • Müşteri kitlesine ulaşmak oldukça kolaydır. Fiziksel bir mağazada bulunduğunuz lokasyon ile sınırlı kalırsınız. Mağazanızın açık olduğu saatler gibi bulunduğunuz lokasyon da satışlarınızı arttırmada önemlidir. İşlek bir lokasyonda olsanız dahi, ziyaretçileriniz yine de buraya açık olunan saatlerde ulaşım sağlayabilecek kitle ile sınırlıdır. Ancak eticarette ürününüzün niteliğine bağlı olarak bulunduğunuz ilçe ve ilin dışına çıkıp tüm ülkeye satış yapabilir ve böylelikle potansiyel müşterilerinizi ciddi oranda arttırabilirsiniz.
  • Doğru reklam seçenekleri ve eticaret yazılımı kullanmanız halinde mağazanın satışının çok daha üzerinde e-satış yapılabilir. Bu da özellikle küçük mağaza sahipleri için bulunmaz bir fırsattır. Yani orta ve küçük ölçekteki işletmeler için e-ticaret , büyümenin en kısa yoludur. Pratik, hızlı ve kullanışlı bir eticaret sitesine sahipseniz ziyaretçileriniz de sitenizden kolaylıkla alışveriş yapabileceklerdir.

İlginizi Çekebilir: En İyi E-ticaret Yazılımı Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

  • Eticaret sitenizde ziyaretçi arttırmak için için yapacağınız dijital reklam türleri, fiziki reklamlara göre daha uygun maliyetli ve daha etkindir.
  • Kargo firmalarının yaptığı özel indirimler ile kargolama çok ucuza gelebilir. Özellikle firmanız için aylık bir hacim belirtmeniz halinde tekil gönderimlere oranla çok daha uygun fiyatlar alabilir ve bu sayede müşterilerinize kampanyalar sunabilirsiniz.
  • Kampanya seçenekleri de eticarette daha aktif olarak kullanılabilir. İlk alışverişe indirimler, sepette tutar üzerine indirimler, arkadaş davetlerinde kazanma ve hediye çeki uygulamaları ile ilgi çekebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Eticarette Markalaşma ve Başarı Nasıl Sağlanır?

E-ticaretin dezavantajları yok denecek kadar azdır. Bazı müşteriler ürünü görüp almak isteyebilirler ve e-ticaret bu müşteri kitlesine hitap etmemektedir. Bunun haricinde kargonun taşınması esnasında oluşan hasarlar genelde hem alıcı hem de satıcıyı mağdur eder. Buna rağmen günümüzde artık e-ticaret çok yaygın bir duruma gelmiştir ve kargo hataları veya görmeden almam diyen müşteri sayısı da her geçen gün azalmaktadır. Özelikle pandemi döneminde kargo firmaları da kendi işleyişlerinde geliştirmeler yapmakta ve müşteri memnuniyeti oranlarını geliştirmektedirler.

Eticarete Hemen Başlayın ve Satışlarınızı Arttırın

Pandemi Sürecinin E-Ticarete Etkisi

Teknolojinin de avantajlarını kullanarak zaten büyük bir sektör haline gelmiş e-ticarette, 2020’de virüsün de etkisiyle ani bir yükselme meydana gelmiştir. Bu süreçte e-ticaret 5-6 ay içerisinde 5 yılda ulaşması beklenilen bir hacme sahip olmuştur. Kriz e-ticaret devleri için fırsata dönüşmüştür ve gıdadan giyime her çeşit ürünün internet ortamında satışında patlama yaşanmıştır.

Pandemi sürecinde gerek büyük e-ticaret sitelerinin reklam çalışmaları ve gerekse insanların sokağa çıkmaktan çekinmeleri, bahsedilen büyümenin ana sebebidir. Kargo şirketlerinin de ürünleri dezenfekte ettikten sonra taşıdıklarına dair yaptıkları paylaşımlarla beraber e-ticaretteki büyüme hız kesmeden devam etmiştir. Yani büyümedeki devamlılığın sağlanmasındaki ana faktör müşterinin güvenini kazanmaktır ve virüsten etkilenmeyeceklerine güvenen müşteriler e-ticareti daha fazla tercih etmişlerdir.

Yapılan araştırmalara göre 2020 yılında Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapanların oranı yüzde 13 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 25'tir. Bu da görmeden almam diyen kesimin e-ticaretin konfor ve güvenini tanımasını sağlamıştır.

Neden E-Ticarete Başlamalısınız?

Pandeminin de etkisiyle bir anda en popüler ticaret şekli haline gelen e-ticaret, özellikle küçük ve orta büyüklükte firmaların maddi gelir kaynağı haline gelmiştir. Toplumun sokağa sınırlı şekilde çıktığı bu günlerde, firmaların e-ticarete yönelmesi ve satışlarını bu şekilde sağlamaları gerekmektedir.

E-ticarette dev olarak görülen firmaların geçmişte büyük projeleri genel olarak bulunmamaktadır. Bu yeni sektörden kazanılan getirilerle ani bir yükseliş yakalamış ve piyasalara yön vermişlerdir. Benzer şekilde birçok küçük mağaza sahibi de doğru satış tekniklerini internette uygulayarak büyük işletmelere dönüşebilmektedir. Sizler de her geçen gün büyüyen bu sektörde hemen yerinizi alabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Eticarete Hemen Başlamak ve Bilgi Almak için: Eticaret Paketlerimiz

06/04/2021

İlgini Çekebilir:

29/12/2021
E-ticaret mağazası açmayı düşünüyorsunuz ilk olarak mağazanıza en uygun e-ticaret paketini seçmeniz gerekir. Farklı paket içeriklerine sahip olan hazır eticaret sistemlerinde yıllık, aylık, tek seferlik, $ ya da ₺ seçene... Devamı
27/12/2021
İnternet kullanımının ve online sipariş vermenin yaygınlaşması, fiziksel mağazalara olan talebi önemli ölçüde azalttı. Son birkaç yılın alışveriş raporlarına detaylı olarak baktığımızda internet alışverişinin yaş ortalam... Devamı
27/05/2021
Seo çalışması internet üzerinde yayın yapan ve sektörü ne olursa olsun her siteye uygulanması gereken bir çalışmadır. Siteniz kurumsal bir tanıtım sitesi de olsa, ürün satışı yaptığınız bir eticaret sitesi de olsa doğru ... Devamı
25/05/2021
Türkiye'nin perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan Nebim yazılım ile eticaret sitenizi kolayca entegre edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, Clouds Eticaret Yazılımı ile Nebim V3 kullanıcıları ara... Devamı